Sisäministeri, kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Petteri Orpo myönsi Uuden Suomen videohaastattelussa, että hallituksen tekemät koulutusleikkaukset osuivat rajusti häneen, ja jatkossa koulutukseen pitäisi panostaa enemmän.

–Jos kelloa voisi taaksepäin kääntää, ehkä silloin toivoisin, että koulutusleikkauksia olisi harkittu uudelleen, mutta nyt nämä on yhdessä tehty ja silloin pitää katsoa eteenpäin ja silloin kaikissa tulevissa budjettien käsittelyissä tulee katsoa, löytyykö varaa siihen, että voitaisiin kääntää myöskin satsaamisen puolelle, Orpo sanoi.

Oliko hallituksen koulutusleikkaukset virhe?

–Kyllä ne osuivat minun, sivistysporvarin sydämeen rajusti. En sano, että se on kokoomuslaista politiikkaa. Ne tuntuvat pahalta. Kun tulevaisuuteen katsotaan, koulutus ja sivistys pitää pitää koko ajan mielessä kun tulevaisuutta rakennetaan, Orpo vastasi.

Orpo myöntää, että myös hän, kuten Stubb ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) teki lupauksen, että koulutuksesta ei leikata. Kuitenkin hallitus leikkaa koulutuksesta.

–Jos rehellisiä ollaan, niin taisin minäkin sellaista kylttiä pitää kädessäni. Mutta se vaan on niin, että se julkisen talouden tila, joka hallitusohjelmaneuvotteluissa kohdattiin, on niin vakava, ja tilanne on edelleen vakava. Velkaantuminen on pakko saada taittumaan. Se on katastrofaalinen tulevaisuuden kannalta. Siksi jouduttiin leikkaamaan joka paikasta, Orpo sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtajaksi Alexander Stubbin paikalle pyrkivä Orpo kokee, että kokoomuksen kannatus ei ole tarpeeksi korkealla. Kokoomuksen kannatus on 17,7 prosenttia.

–Minusta se on huono, koska meillä viimeiset kymmenen vuotta, jopa pidempään ollaan oltu parissa kymmenessä prosentissa vakaasti. Nyt olemme tulleet kolmen vuodan aikana 17-18 prosentin väliin, eikä kokoomus voi olla siihen tyytyväinen. Pysyvästi näyttää, että olemme alemmalla tasolla. Me hävisimme edelliset vaalit. Se oli kokoomuksen suurin tappio 20 vuoteen. seitsemän eduskuntapaikkaa menetettiin, Orpo sanoi.

Voitko sanoa suoraan, missä Stubb on epäonnistunut?

–Se tila missä meidän kansanliikkeemme, rakas kokoomuksemme on niin sen pitäisi olla paremmassa iskussa. Meillä on kaikki edellytykset kokoomuslaisen aatteen paremmalle kannatukselle Suomessa, ja siksi se on varmaan se asia missä ei ole, Orpo vastasi.

Hän uskoo, että kokoomus pystyy parempaan kannatukseen hänen johdollaan.

–Teemme oikeanlaista politiikkaa ja hankimme tavallisten suomalaisten luottamuksen takaisin. Sitä kautta me pystymme ihan tasaväkisesti kilpailemaan Suomen suurimman puolueen paikasta ja pääministerin paikasta, Orpo sanoi.

Orpo kertoi ottavansa valtiovarainministerin paikan, jos hänet valitaan puheenjohtajaksi. Muiden ministerien valinnasta hän ei tässä vaiheessa halunnut puhua.

Orpo puhui lämpimästi entisestä elinkeinoministeristä, Euroopan investointipankin varapääjohtajasta Jan Vapaavuoresta. Hän ei kuitenkaan suoraan luvannut, että Vapaavuorelle olisi ministerin paikka tarjolla.

–En ole suostunut jakamaan yhtään ministerin salkkuja, kun ensin pitäisi voittaa siellä Lappeenrannan puoluekokouksesta. Olen Jannesta todennut, että hän on niin kovan luokan politiikan tekijä, että jos hän on jossain vaiheessa palaamassa kotimaan politiikkaan, hän on ilman muuta vahvistus kokoomuksen joukkueessa, Orpo sanoi.

Hän vakuutti, että myös Stubbilla on kokoomuksessa paljon käyttöä, vaikka Orpo surjäyttäisikin hänet.

–Alexilla [Stubbilla] on valtavasti huippuosaamista esimerkiksi kansainvälisestä politiikasta ja eurooppatuntemusta, hänelle on ehdottomasti paljon käyttöä isänmaan ja kokoomuksen kannalta, Orpo totesi.

Kokoomuksen puheenjohtajan paikasta kisaa Orpon ja Stubbin lisäksi kansanedustaja Elina Lepomäki. Uusi Suomi haastatteli Lepomäkeä suorassa videolähetyksessä huhtikuussa.