Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaa edelleen laajat hallitusneuvottelut. Hän vetoaa Uuden Suomen haastattelussa keskustaan ja vihreisiin, jotta ne harkitsisivat vielä uudelleen vaihtoehtoisia hallituskumppaneita. Molemmat puolueet ovat kuitenkin sanoneet haluavansa jatkaa samalla hallituspohjalla, kuten myös sdp, vasemmistoliitto ja rkp:kin.

”Muistutan siitä, että pääministerin valitsee eduskunta Suomessa. Siksi ennen kuin mennään mihinkään salonkiin päättämään nimiä, nyt pitää eduskunnassa käynnistää normaali perustuslain mukainen prosessi, kutsua kaikki eduskuntaryhmät koolle oikeisiin, avoimiin neuvotteluihin ja katsoa, miltä pohjalta ja kenen johdolla hallitusta lähdetään muodostamaan. Meillä on oikeistoenemmistöinen eduskunta. Olisi tärkeä katsoa, löytyisikö muita vaihtoehtoja”, Orpo sanoo Uudelle Suomelle.

Orpon mukaan keskustalla ja vihreillä on nyt ratkaiseva rooli.

”Eduskuntaryhmät päättää, kuka on hallitustunnustelija”, Orpo sanoo.

Sdp on kertonut päättävänsä myöhemmin, kuka on puolueen hallitustunnustelija. Uuden Suomen tietojen mukaan ensi viikon torstaina selviää, onko se Sanna Marin vai Antti Lindtman.

Orpon mukaan kokoomus ei hingu hallitukseen hinnalla millä hyvänsä. Perussuomalaisten kanssa hän olisi valmis keskustelemaan yhteisestä linjasta.

Rkp:n johtaja: Särö huolettaa

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoo Uuden Suomen haastattelussa, että nykyistä hallituspohjaa ei ole syytä kyseenalaistaa.

Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n hallituspohja edustaa Adlercreutzin mielestä ”eduskunnan arvoliberaalia siipeä”.

Adlercreutzia huolettaa se, että sdp:n ja keskustan rajusta yhteenotosta jää särö hallitustyöhön.

”Voi jäädä särö ja sehän tässä huolestuttaakin, näkyykö tämä särö”, hän sanoo.

Adlercreutz muistuttaa, kuinka viikonloppuna oli esillä ajatus, että keskusta maksaisi sdp:lle ”potut pottuina” siitä, kun Anneli Jäätteenmäki (kesk) meni vaihtoon aikoinaan.

”Toivottavasti tästä ei tule sääntö, että lähdetään rankkoihin toimenpiteisiin. Nämä ovat aina yksittäistapauksia”, Adlercreutz sanoo.

LUE MYÖS: