Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, ettei sote-uudistuksen surkea kansansuosio hämmästytä häntä lainkaan. Uudet lukemat eivät kuitenkaan hänestä tarkoita sitä, että uudistuksesta tulisi luopua.

Perjantaina julkaistun Alma-kyselyn mukaan suomalaisista uudistusta kannattaa vain 18 prosenttia. Kokoomuksenkin kannattajien parissa nykyistä sote-uudistusta tukee runsas neljännes, eli 28 prosenttia.

Lue tarkemmin: Alma-tutkimus: Hallitukselle karu sote-luku – suomalaiset tai edes kokoomuslaiset eivät kannata

–Minä en ihmettele sitä yhtään, koska tämä on ollut niin hirveää hässäkkää viimeiset viikot ja kuukaudet, Orpo sanoo Uudelle Suomelle Turussa, missä alkoi kokoomuksen puoluekokous.

Viime viikolla perustuslakivaliokunta vaati hallituksen esitykseen soten valinnanvapaudesta uusia muutoksia ja täsmennyksiä. Aiemmin eduskunnassa oppositiopuolueet ryöpyttivät kovasti sote-uudistuksen säästöjä koskevia laskelmia. Näitä arvioita pidettiin epäuskottavina.

–Kun tätä on tehty niin kauan ja nyt on ollut kaikkia näitä vaiheita, opposition kritiikki on tosi rajua, niin ymmärrän, että ihmiset nyt epäilevät, että mahtaako tästä mitään tulla, Orpo toteaa.

Uudistuksesta ei Orpon mukaan kuitenkaan tule perääntyä siksi, että kansan tuki uudistukselle nyt näyttää huojuvan.

–Ei päätöksentekoa voi perustaa mielipidemittauksiin. Ne täytyy ottaa vakavasti, mutta nyt oleellisempaa kuin tämä on, että hallitus ja eduskunta tekevät rauhassa työtä eteenpäin ja pureutuvat esille nostettuihin muutostarpeisiin, Orpo toteaa.

–Minun fokukseni täytyy olla siinä sisällössä eikä niinkään kaikessa poliittisessa kiehunnassa siinä ympärillä. Jos valmisteluprosessi ei sitten tuota hyvää lopputulosta, niin sitten on miettimisen paikka, hän jatkaa.

Orpo painottaa, että alkuperäisistä tavoitteista, kuten kustannusten kasvun hillitsemisestä, ei olla joustamassa. Hänestä perustuslakivaliokunnan kriittisistä huomioista huolimatta uudistus on yhä toteutettavissa.

–Siitä on rakennettavissa polku, joka toteuttaa kaksi keskeisintä tavoitetta: säästöt ja hyvän soten sisältäen valinnanvapauden, Orpo sanoo painottaen, että säästötavoite on edelleen kolme miljardia euroa.

Orpo uskoo soten kannatuslukujen kääntyvän sitten, kun sote-uudistus valmistuu.

–Kun juttelen niin sanottujen tavallisten ihmisten kanssa, niin eniten ollaan kyllästyneitä siihen, ettei saada valmista!

Sote-uudistus on hallinnut julkisuutta ja politiikan uutisointia viimeiset viikot. Orpon mukaan kokoomuksen puoluekokouksesta ei kuitenkaan ole tulossa ”sote-kokousta”, vaan kokoomuslaisia kiinnostavat muut kokouksen asiat. Silti Orpo astuu perjantaina lavalle Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) kanssa, joka on jyrkkä sote- ja maakuntauudistuksen vastustaja.

–Isoin asia on se, että kokoomus menee eteenpäin ja katsoo tuleviin vaaleihin. Sote on kuitenkin tässä maailmassa ja tälle puolueelle kuitenkin vain yksi ratkottava asia. Se ratkotaan ja uskon, että väki täällä luottaa, että puoluejohto ja eduskuntaryhmä tekee järkeviä ratkaisuja eduskunnassa. En usko, että sote tätä kokousta hallitsee sillä tavalla kuin joku voisi kuvitella, Orpo toteaa.

Puoluekokouksessa käsitellään muun muassa kokoomuksen mallia sosiaaliturvan uudistamiseksi ja lauantaina puolue hyväksyy myös uuden periaateohjelmansa. Lisäsävyä puoluekokoustunnelmaan tuo sekin, että kokoomus täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

Lue myös:

Kokoomuslainen matkalla puoluekokoukseen: ”Voisi olla fiksuinta todeta, että sotesta ei tule valmista nyt”

Hallitukselle kylmää vettä niskaan – näissä tunnelmissa Sipilä ja Orpo saavat jatkokaudet

Taas uusi hämmennys sotesta – Petteri Orpo: ”Yhtään euroa ei lähetetä, ennen kuin lait on hyväksytty tässä talossa”