Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) pitää Tilastokeskuksen tänään julkaisemaa väestöennustetta odotettuna mutta hyvin huolestuttavana. Väestöennuste kertoo Suomen väkiluvun kääntyvän näillä näkymin laskuun 2035.

”Kun huoltosuhde heikentyy ja lapsiluku vähenee, niin kyllä meillä on erittäin isot haasteet tulevaisuudessa pitää nykyinen hyvinvointi yllä”, Orpo sanoi medialle perjantaina.

”Tämä on meidän yhteiskunnan kannalta niin suuri kysymys, että meidän täytyy tarttua tähän ilmiönä. Kun tähän tarvitaan laajasti toimenpiteitä, niin seuraavassa hallitusohjelmassa tätä pitäisi käsitellä hallintorajat ylittävänä kokonaisuutena ja hyvin vakavalla mielellä miettiä, miten syntyvyys saadaan nousuun.”

Orpon mukaan hallituksen säästötoimia keskeisesti ohjanneet kestävyysvajelaskelmat menevät nyt uusiksi.

”Kyllä ne valitettavasti joudutaan päivittämään. Meillähän on tällä hetkellä tilanne, että vuoteen 2015 nähden hallitus on pystynyt toimillaan supistamaan kestävyysvajetta kolmella miljardilla eurolla. Se on kova saavutus, mutta tämä on vähän niin kuin liikkuva maali sekä tämä työllisyystavoite että tämä kestävyystavoite, koska ikäluokkien pienentyessä tarvittaisiin entistä korkeampaa työllisyysastetta ja koko ajan lisää toimia, jotta kestävyysvaje pystytään taklaamaan”, Orpo sanoo.

”Tämä työ vaikeutuu ja me tulemme päivittämään kestävyysvajearviomme lähitulevaisuudessa.”

Ministeri Orpon mukaan väestöennuste vahvistaa sen, että "jakopolitiikan" aika ei koita vieläkään.

”Toivon, että tämä avaa kaikkien silmiä siihen, että nyt ei ole todellakaan varaa millekään jakopolitiikalle. Viimeistään nyt pitää ymmärtää, että opposition tarjoamiin vaihtoehtoihin, joissa jaetaan miljardeja erilaisiin hyviin tarkoituksiin, ei ole varaa. Tämä osoittaa sen. Meidän tehtävämme on kertoa se, mutta samaan aikaan antaa toivoa, että Suomella on eväät [pärjätä]. Mutta me tarvitsemme uudistuksia, Suomen on pakko uudistua.”

Orpon mukaan ennuste työikäisten määrän kääntymisestä kovaan laskuun ei ollut yllättävä, mutta huoltosuhteen kehitys näyttää huolestuttavalta. Jos ennuste toteutuu, Suomen täytyy jatkossa budjetoida entistäkin isompi osa valtion menoista ”ikääntymisestä ja huoltosuhteesta johtuviin kuluihin”.

”Tietenkin toivon, että talouden saaminen kasvuun ja se, että ihmiset ovat saaneet työtä, saisi aikaan uskoa Suomessa pärjäämiseen ja näkyisi luvuissa, että nuoret uskaltavat toteuttaa lapsihaaveensa.”

Lue lisää: Hämmästys leviää – Tämä kuva Suomen työikäisistä vetää sanattomaksi

Orpo nosti tärkeimpänä toimenpiteenä esiin nuorille suunnatun tulevaisuustyön, jolla tähdätään syntyvyyden kasvattamiseen. Ministeri uskoo, että olosuhteet osaltaan estävät suomalaisia pariskuntia hankkimasta lapsia silloinkin, kun lapsia haluttaisiin.

”Uskon että monet sellaisetkin haluavat lapsia, jotka eivät siihen ole nyt voineet lähteä. Meidän täytyy siitä lapsihaaveesta tehdä totta: antaa mahdollisuuksia ja tulevaisuudenuskoa, että Suomessa on työtä, että koulutus antaa hyvän pohjan pärjäämiselle ja että perheiden palvelut ovat sellaisia, että perhe saa tukea ja apua”, Orpo sanoo.

Osa tätä työtä on perhevapaauudistus, joka tällä vaalikaudella jäi tekemättä hallituksen sisäisten ristiriitojen vuoksi. Perhevapaauudistus on Orpon mukaan tärkein yksittäinen toimenpide, jolla väestöennusteeseen täytyy reagoida.

”Parannetaan perheiden asemaa, tuodaan joustoja, parannetaan naisten työmarkkina-asemaa, tuodaan tasa-arvoa – se on ensimmäinen asia, joka meidän pitää tehdä.”

Toinen on varhaiskasvatuksen uudistus siten, että ilmainen, kaksivuotinen esiopetus alkaisi jo viisivuotiailla puolipäiväisenä. Orpon mukaan tämä tarkoittaisi joidenkin satojen miljoonien eurojen lisäpanostusta, koska kunnat tarvitsevat tukea esiopetuksen laajentamiseen.

”Se koetaan tasa-arvotekona ja se varmasti olisi myös sellainen, että se antaisi uskoa, että Suomi pitää lapsistaan ja perheistään huolta.”

Orpon mukaan väestöennuste vahvistaa entisestään kokoomuksen uskoa siihen, että työllisyyden kasvu on politiikan tärkein asia. Kokoomuksen linja on, että työllisyysaste pitäisi saada nousemaan ensin 75 prosenttiin ja tulevaisuudessa 80 prosenttiin asti.

Lue tarkemmin väestöennusteesta:

Uusi pohjaluku Suomen syntyvyydestä – Vain yksi asia selittää tilannetta

Osmo Soininvaara: Suomelle nopeasti uusi linja maahanmuuttoon, ”jonka säännöt voivat olla itsekkäitä”

Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ”prismaperheistä”

Pysäyttävä kuva Suomesta: ”Jos tämä jatkuu, voidaan noin vuonna 2040 sulkea viimeinenkin synnytyssairaala”