Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii hallitusta selkeyttämään puheitaan taloudesta. Orpon mukaan opetusministeri Li Anderssonin (vas) ja ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtmanin (sd) puheet taloudesta ovat täysin ristiriidassa keskustan puheenjohtajan, elinkeinoministeri Katri Kulmunin kanssa.

Kulmuni totesi torstaina Suomen Kuvalehdelle, että hallitus leikkaa lisäämiään menoja, jos työllisyystavoite ei toteudu. Orpo katsoo, että Andersson ja Lindtman tyrmäsivät nämä puheet viikonloppuna.

”Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen. Tällä hetkellä näyttää, että hallitus riitelee ja sen talouspoliittinen linja on aivan hukassa. Kauniit puheet taloudesta eivät riitä, kun todellisuus näyttää aivan toiselta. Suomi ei voi hukata neljää vuotta tällaiseen”, Orpo arvostelee tiedotteessaan.

”Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut siihen, että julkinen talous on tasapainossa vaalikauden lopussa. Valtiovarainministeriön tuoreimman ennusteen mukaan julkinen sektori olisi elämässä yli varojensa vaalikauden lopussa yhteensä 5,5 miljardilla eurolla. Nyt pitäisi tehdä päätöksiä ja toimia, eikä käyttää aikaa riitelyyn”, hän jatkaa.

Antti Lidtman linjasi aikaisemmin lauantaina Ilta-Sanomille, että koko hallituksen tulisi keskittyä siihen, miten työllisyystavoite saavutetaan.

”Kaikki se energia, joka käytetään jossitteluun, kannattaisi käyttää siihen, että hallituksen työllisyystavoite toteutuu. Eihän sote-uudistustakaan lähdetä tekemään niin, että entä jos se ei toteudu. Pääministeri Rinne totesi budjettikeskustelussa hyvin selkeästi hallituksen kantana, että tällä hallituksella ei ole halua lähteä tekemään leikkauksia ihmisten toimeentuloon”, hän totesi vastauksensa Kulmunin ulostuloon.

Li Andersson puolestaan kertoi Ylen Ykkösaamussa, että oppilashuollon resursseja lisätään hallituskauden aikana noin 29 miljoonan euron määrärahan turvin.

Summalla parannetaan oppilashuollon tilannetta niin peruskouluissa kuin toisen asteen oppilaitoksissa, joihin aiotaan säätää myös koulukuraattoreita ja psykologeja koskevat sitovat mitoitukset vanhusten hoidon tapaan. Lisäksi opetusministeriössä valmistellaan Anderssonin mukaan parhaillaan valtakunnallista mitoitusta koulupsykologeille ja koulukuraattoreille. Se, minkälainen mitoitus tulee olemaan, on vielä auki. Mitoitus on kuitenkin tarkoitus ottaa käyttöön toisen asteen oppilaitoksissa jo kuluvalla vaalikaudella.

Petteri Orpo huomauttaa, että nykyisillä talousennusteilla hallitus on jäämässä merkittävästi jälkeen sekä työllisyystavoitteesta että talouden tasapainosta, jotka ovat hallitusohjelman keskeisimpiä peruspilareita. Orpon mukaan Li Anderssonin ja Antti Lindtmanin puheet näyttävät siltä, että hallitus ei edes yritä lopettaa velaksi elämistä, vaan kiihdyttää sitä.

”Hallituksen pitäisi keskittyä siihen, miten Suomeen luodaan lisää työpaikkoja ja kasvua. Sen sijaan hallitus kiristää työntekijöiden verotusta ja heikentää työn tekemisen kannustavuutta. Näyttää vahvasti siltä, että seuraava hallitus joutuu siivoamaan tämän hallituksen aiheuttaman talouden sotkun”, hän sanoo.