Hallituspuolue kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo toppuuttelee hallituskumppani sinisten esitystä koskien seksuaalirikollisia ja YK:n pakolaissopimusta.

Siniset ehdotti tänään YK:n pakolaissopimuksen tulkitsemista uudelleen ja perustuslain muuttamista siten, että törkeästä seksuaalirikoksesta tuomitun voisi karkottaa, vaikka lähtömaan turvallisuustilanne ei sitä muuten sallisi.

Siniset julkisti myös muita ehdotuksia hallituksen toimiksi, muun muassa kaikkien seksuaalirikostuomioiden koventamisen. LUE LISÄÄ: Sauli Niinistön ”jäätävät sanat” nousivat nyt esiin – Siniset valmis puuttumaan pakolaissopimukseen

Listaa voi pitää mittavana ottaen huomioon sen, että hallituksella on enää muutama kuukausi aikaa jäljellä ennen vaaleja.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) totesi jo, että perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaan henkilöä ei voi palauttaa, jos häntä lähtömaassa uhkaa kuolemantuomio. LUE LISÄÄ: ”Nyt pikkaisen jäitä hattuun” – Oikeusministeri Häkkäseltä tyrmäys pakolaissopimukseen puuttumiselle

”No eihän ihmisiä voi lähettää kuolemaan. Tämä on nyt hyvä esimerkki siitä, että paljon on kaikenlaisia esityksiä tällä hetkellä ilmassa. Ei se, että joku tekee jonkun paperin tarkoita, että siihen päädytään, vaan asiat täytyy valmistella huolella”, Orpo kommentoi medialle sinisten ehdotusta.

Orpo korosti, että sinisten ehdotukset ovat vain yksi paperi muiden joukossa, ja hallitus katsoo perjantaina, mikä on tilanne uudistusten kanssa.

Katsotaanko asioita myös hallituksen yhteisen arvopohjan näkökulmasta?

”Tietenkin. Kolme puoluetta on hallituksessa ja neuvotteluprosessin jälkeen syntyy joku.”

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoi aiemmin sdp:n pää-äänenkannattaja Demokraatille, että siniset on valmis tekemään asiasta jopa hallituskysymyksen, jos hallitus ei tee uusia toimenpiteitä. Puolue kuitenkin korostaa, että se haluaa käydä linjauksista neuvottelut hallituksen sisällä.

”No tuota… En nyt vielä ole siitä yöunia menettänyt”, Orpo vastaa kysymykseen, miten vakavasti hän uhkaukseen suhtautuu.

LUE MYÖS:

Nyt tuli koko eduskunnan linjaus – Nämä 3 lakia runnotaan läpi seksuaalirikosten takia

Petteri Orpon mieli muuttui: On nyt valmis lisäbudjettiin epäiltyjen seksuaalirikostapausten takia