Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oikoo julkisuudessa hämmästystä herättänyttä Helsingin Sanomien tulkintaa, jonka mukaan kokoomus olisi valmis lisäämään valtion velanottoa.

”En ole lipsumassa talouskurista. Toimittaja veti mutkia suoraksi. Vain siinä tapauksessa voi velkaantumista hetkellisesti sietää, että sovitaan todennetuista oikeista työllisyyttä lisäävistä rakenteellisista uudistuksista, jotka tuovat talouskasvua ja lisäävät työllisyyttä”, Orpo tviittasi sunnuntaina.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Helsingin Sanomat otsikoi torstaina kokoomuksen eduskuntaryhmän järjestäytymistä koskeneen uutisensa näin: ”Orpo: Kokoomus voisi lähteä velanottoa väliaikaisesti lisäävään hallitukseen, jos työllisyystoimet ovat riittäviä”.

Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen linjaa Orpon tviitistä syntyneessä keskustelussa, että ”jos saadaan vahvoja työntarjontauudistuksia, niihin kannattaa liittää ekspansiivinen finanssipolitiikka, jotta työmarkkinoille tulevat työllistyvät”.

”Sekä poliittisesti että taloudellisesti perusteltu toimintatapa. Silloin vahvistunut talouspotentiaali kompensoi velkakasvun”, hän kommentoi.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Aiheesta on noussut vilkas keskustelu pääsiäisenä. Politiikan tutkija Antti Ronkainen ihmettelee, miksi uutinen vaikuttaa suututtaneen monet.

”Ovatko ihmiset äänestäneet kokoomusta siksi, että he vastustavat julkisen velan kasvua? Kuinka monelle tämä on ollut tärkein prioriteetti äänestettäessä. Kiinnitin huomion tuohon kipuiluun velan kanssa. Ymmärrän, jos kynnyksenä on että vaikka työn tai yrittämisen verotus ei nouse, mutta eikö julkisen velan kasvun kieltäminen ole aika abstrakti vaatimus”, hän kysyy Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Orpo linjasi tiedotustilaisuudessaan tiistaina, ettei kokoomuksen rooli hallituksessa ”ei voi olla vahtia” valtion rahojen vastuullista käyttöä. Kokoomus ja sdp ovat vaalien alla jatkuvasti kiistelleet taloudesta, jossa sdp näkee tarvetta veronkorotuksille ja kokoomus puolestaan työn veroalelle. Kokoomus on arvostellut sdp:n vaalilupauksia vastuuttomiksi valtiontalouden näkökulmasta.

”Kenenkään on turha ajatella, että me olemme siellä paha poliisi, joka sanoo kaikelle hyvälle ei”, Orpo kuvasi sitä, että jo hallitusneuvotteluissa pitää löytää yhteinen linja.

Lue myös:

Petteri Orpolta ehto Antti Rinteelle: ”Kokoomus ei voi olla paha poliisi”

Kokoomuskonkari hallituskaavailuista: ”Vihervasemmisto olisi yksinkertaisesti liian monilukuinen”

Suomi palaamassa kolmen A:n kerhoon? ”Seuraava hallitus tarvitsee hitusen onnea, mutta ennen kaikkea päättäväisyyttä”

Talouden asiantuntijat: ”Todennäköisimmällä hallituskokoonpanolla vaikea puuttua Suomen ongelmiin”