Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan sote-uudistuksen valinnanvapaus ja maakuntauudistus limittyvät toisiinsa niin tiiviisti, ettei niitä voi erottaa.

"Keskeisiltä osiltaan sote-lainsäädäntö on niin limittäin, että tässä aikataulussa uskoisin että keskeisten osien irrottaminen toisistaan on lähestulkoon mahdotonta", Orpo sanoi tiistaina Helsingissä.

Hän vahvisti aiemmin käyttämänsä määritelmän, jonka mukaan valinnanvapaus ja maakuntauudistus ovat kuin siamilaiset kaksoset, joita ei voi erottaa toisistaan. Hän jätti kuitenkin auki sen mahdollisuuden, että joitakin muita osia kokonaisuudesta voidaan lykätä.

"Voi olla, että on jotain osia lainsäädännöstä, jotka eivät ole sote- ja maakuntauudistuksen ytimessä, jotka voivat jäädä tekemättä."

LUE MYÖS: Kokoomusedustaja sanoi suoraan Ylellä: Suuri sote-uudistus ei toteudu

Orpo sanoi syksyllä, ettei maakuntauudistusta tule ilman sote-uudistusta eikä sote-uudistusta ei tule ilman valinnanvapautta. Osa hallituspuolueiden kansanedustajista on ilmoittanut epäilynsä valinnanvapauslakiin ja aikoo äänestää sitä vastaan, tuoreimpana sinisten Vesa-Matti Saarakkala. LUE LISÄÄ: Nytkö kääntyivät sote-luvut? – Kansanedustaja irtautuu: ”Esitys on toteuttamiskelvoton”

Siamilaisten kaksosten erottaminen on hengenvaarallista molemmille.

Vieläkö kuvaus siamilaista kaksosista on voimassa?

"Kyllä", Orpo vastasi Talouselämän kysymykseen Katajanokalla pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen.

Tilaisuudessa olivat paikalla myös kokoomusjohtaja Orpon pohjoismaiset kollegat, Norjan pääministeri Erna Solberg ja Ruotsin oppositiojohtaja Ulf Kristersson.

"Syvässä ytimessä"

Orpo sanoi valinnanvapauslain olevan koko uudistuksen "syvässä ytimessä".

"Käsittääkseni se on niin syvälle rakennettu nimenomaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uuteen rakenteeseen, että sitä on hyvin vaikea ottaa sieltä pois, enkä voi sitä edes hyväksyä, koska se on uudistuksen oleellinen osa."

"Valinnanvapaus nimenomaan vastaa sitä, mitä varten tätä uudistusta lähdettiin tekemään, että ihmiset pääsevät lääkärin vastaanotolle silloin kun he tarvitsevat", Orpo sanoi.

"Olen samaa mieltä", Kristersson sanoi leikillään englanniksi, jouduttuaan kuuntelemaan useita minuutteja suomenkielistä sote-keskustelua.

Vetoomus kansanedustajille

Orpo vetosi hallituspuolueiden kansanedustajiin, jotta he malttaisivat odottaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuntoa, jota parhaillaan laaditaan perustuslakivaliokunnan antamien suuntaviivojen pohjalta.

"Nyt täytyy hetki rauhassa katsoa, että onko perustuslakivaliokunnan huomioihin löydettävissä sellainen polku, että uudistuksen kanssa voidaan edetä. Minusta jokaisen kansanedustajan pitää arvioida se siinä vaiheessa, jos tämä polku löytyy, ja uskon että se löytyy, niin vasta siinä vaiheessa arvioida, että voiko äänestää esityksen puolesta. Kokoomus on sitoutunut hallituksen esitysten läpivientiin eduskunnassa." LUE MYÖS: Siniset kannattaa sote-uudistusta – ”Valinnanvapausmalli sisältää ongelmia”

Yksi uudistusten ongelmia on valinnanvapauslain EU-notifikaatio, jota hallitus ei ole tehnyt, vaikka kilpailuneutraaliuden varmistamiseksi se voisi olla tarpeen. Ilman EU:n lupaa Suomen uusi järjestelmä voi olla laiton, koska siinä julkisen puolen sote-keskus saa konkurssisuojan vuoksi kohtuuttoman kilpailuedun. LUE MYÖS: Simon Elo: Näin hallitus purkaisi sote-jumin – ”Kevyt notifiointi valinnanvapaudelle”

"Perustuslakivaliokunta ei antanut [notifikaatioon] yksiselitteistä vastausta, koska siihen ei ole olemassa sitä. Perustuslakivaliokunta on kuitenkin antanut siihen suuntaviivoja, että millä tavalla sote-valiokunta yhteistyössä ministeriöiden kanssa pystyy löytämään siihen polun. Katsotaan. Se työ on kesken, arvioidaan nyt sitä sitten kun se on ohi", Orpo sanoi.

LUE MYÖS: ”Katastrofi” – Professori summasi sote-tilanteen yhdellä sanalla Ylellä