Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo jatkoi Antti Rinteen (sd) hallituksen talouspolitiikan kritiikkiään Ylen A-studiossa maanantai-iltana.

Eilen julkistettiin valtiovarainministeriön ennuste, jonka mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa kuluvana vuonna 1,5 prosenttia ja kasvuvauhti hidastuvan ensi vuonna yhteen prosenttiin. Ennuste on ensimmäinen, jossa on otettu huomioon uuden hallituksen ohjelman vaikutus.

”Ennuste kuvaa julmalla tavalla sen, että talouden pohja pettää hallituksen budjetin alta ja kun ei ole tietoa pysyvistä uusista tuloista, samaan aikaan talouskehitys hidastuu, niin mielestäni tuo budjettikirja on vanhentunut. Viimeistään tämän ennusten jälkeen hallituksen pitäisi korjata sitä”, Orpo sanoi.

”On ihmisten pettämistä, että luvataan rahaa eri puolille ilman tietoa siitä miten ne rahoitetaan ja samaan aikaan nähdään että taloudelta putoaa pohja pois”, Orpo kritisoi.

Orpolta kysyttiin siitä, että hallituksen budjetti kuitenkin kasvattaa käteen jääviä tuloja.

”Ero on siinä, että nimenomaan palkansaajan verotus kiristyy. Palkansaajien veroista kustannetaan ne tulonsiirrot, siksi tämä ei ole järkevää politiikkaa. Meidän pitäisi kannustaa ihmisiä tekemään enemmän töitä”, Orpo sanoi.

Hallitusta edusti keskustelussa keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni.

”Eihän ensimmäisessä budjetissa kaikkia työllisyystoimia vielä saatu liikkeelle. Lisää tarvitaan, se on selvä. Talousennusteessa ei mitään uutta ollut”, Kulmuni sanoi.

Hän toisteli useaan otteeseen, että hallitus aikoo luoda 60 000 uutta työpaikkaa, mikä on mainittu hallitusohjelmassa 75 prosentin työllisyystavoitteen ohella. Talousasiantuntijat kuitenkin arvioivat, että 60 000 työpaikkaa ei enää riitä.

”VM:n työllisyysennusteen heikentyminen merkitsee sitä, että 60 000 (päätösperäistä) lisätyöllistä ei enää riitä hallituksen 75 % työllisyysastetavoitteen saavuttamiseen. Nyt työllisiä tarvittaisiin nettomääräisesti noin 65 000 lisää (VM:n ennusteeseen verrattuna)”, Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen tviittasi eilen.

Kulmuni vastasi Orpon kritiikkiin rahojen jakelusta sanomalla, että menolisäykset ovat tärkeitä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kannalta.