Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nosti esiin työmarkkinoiden kohtaanto-ongelman eduskunnan käsitellessä tänään lisäbudjettia.

”Viime aikojen uutiset työllisyyden kehityksestä ovat olleet siinä mielessä huolestuttavia, että vaikka tämä hurjakin 72 prosentin työllisyysaste ollaan tavoittamassa, niin samaan aikaan me kuulemme eri puolilta Suomea, itse asiassa kaikkialta Suomesta, yritysten viestiä siitä, että he eivät saa osaavaa työvoimaa. Noin 40 prosenttia yrityksistä viestii tätä kaikkialta Suomesta, ja samaan aikaan meillä on kuitenkin edelleen 270 000 työtöntä maassa, kymmeniä tuhansia avoimia työpaikkoja, eli meillä on itse asiassa hyvinkin erikoinen tilanne”, Orpo sanoi eduskunnassa.

Hallitus esittääkin lisäbudjetissaan 40 miljoonan euron satsausta toimiin, joilla pyritään helpottamaan tilannetta. LUE LISÄÄ: Näillä aloilla paha työvoimapula – Hallitus satsaa 40 miljoonaa työttömien kouluttamiseen

”Tällä täsmäpanoksella pystytään kouluttamaan ja tarjoamaan opiskelumahdollisuus 1 600—2 400 henkilölle, siis täsmätoimia ja juuri siihen, mitä meidän yritykset kipeästi tarvitsevat. Tämänkaltaisia täsmätoimia me olemme tehneet ja tehdään jatkossakin, pala kerrallaan, napsu kerrallaan, jotta mahdollisimman moni suomalainen ihminen, jolla ei ole työtä, saa sen mahdollisuuden työllistyä, kantaa vastuuta itse itsestään, lähimmäisistään, perheestään, nousta pois köyhyydestä ja näköalattomuudesta”, Orpo sanoi.

Valtiovarainministerille sateli välittömästi kritiikkiä suurimmalta oppositiopuolueelta, sdp:ltä.

”Ministeri Orpo rehvasteli nyt sillä, että tähän osaamiseen laitetaan lisäbudjetissa 40 miljoonaa euroa. Hyvä niin, mutta logiikka on nyt vähän tämä, että kun on suhteessa 100 miljoonaa leikattu, niin 5—10 miljoonaa palautetaan. Ja näin se nyt vaan on”, kansanedustaja Jukka Gustafsson sanoi.

”Sivistysvaliokunta viikko sitten käsitellessään ensi vuoden budjettia oli yksimielisesti äärimmäisen huolestunut niistä leikkauksista, mitä ammatilliseen koulutukseen on tehty. Nyt tässä esitetään 10 miljoonaa euroa lisää pilotteihin tilanteessa, jossa osa ammattiin opiskelevista suorittaa kolmen päivän työviikkoa, kaksi on luppoaikaa. Siis me sosiaalidemokraatit edellytämme kyllä, että tähän ammatilliseen reformiin kiinnitetään enemmän huomiota myöskin taloudellisesti”, hän jatkoi.

LUE LISÄÄ: Eduskunnassa iso mölinä Sanni Grahn-Laasoselle: ”Ala ottaa vastuuta itse omasta tekemisestä”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen säesti Orpoa.

”Lähes 120 000 ihmistä on saanut työtä, yli 100 000 työpaikkaa on tälläkin hetkellä auki. Tämä kohtaanto-ongelma on edelleenkin asia, joka pitää ratkaista”, Jokinen sanoi.

”Suunta on oikea, velkaantuminen vähentyy, työttömyys vähenee, työllisyys kasvaa, ja sitä myötä pystytään panostamaan myös suomalaisten tulevaisuuteen, koulutukseen ja myös sosiaalimenoihin”, Jokinen uskoi.

Oppositio myös naljaili hallitukselle useaan otteeseen pääministeri Juha Sipilän (kesk) pohdinnasta, että hallitus ehkä leikkasi liikaa. Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz jopa totesi, ettei olisi itse leikannut niin paljon koulutuksesta.

”Itse olen sitä mieltä, että tämä huoli, jota esimerkiksi edustaja Rinne ja edustaja Gustafsson kantoivat koulutuksen ja tutkimuksen tarpeista, on ihan perusteltua. Sinne tarvitaan lisää panostuksia, ja sieltä on liikaa leikattu. Olen itse tätä mieltä. Olisin itse leikannut enemmän muualta ja vähemmän sieltä”, Zyskowicz sanoi.

LUE MYÖS: Toimitusjohtaja purkautui Jungnerille ”käytännön elämästä”: Näin vaikeaa on saada filippiiniläinen kokki Suomeen töihin ilman saatavuusharkintaa