Kokoomuksen puheenjohtaja, toimitusministeristön valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) epäilee Antti Rinteen (sd) uuden hallituksen korottavan muun muassa lämmityspolttoaineiden, tupakan, alkoholin ja sähkön verotusta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan uusi hallitus olisi lisäämässä menoja 1,2 miljardilla eurolla. Jo aiemmin julkisuuteen on tihkunut tietoja, että uusi hallitus ei halua leikata, vaan olisi lisäämässä pysyviä menoja miljardin euron edestä.

”Meilläkin oli vero-ohjelmassamme miljardilla veronkiristyksiä. Mutta meillä logiikka oli rakenteellinen uudistus, että samaan aikaan ansiotuloverotusta olisi myös alennettu miljardilla eurolla”, Orpo sanoo.

Kyse on kokoomuksen vaalien alla esittämästä ”työmiljardista”. Siinä tupakkaveroa olisi muun muassa kiristetty 200 miljoonalla eurolla, lämmityspolttoaineiden ja turpeen verotusta 150 miljoonalla eurolla, kerätty uusia veroja online-kassajärjestelmistä 140 miljoonaa euroa, kiristetty sähköveroa 100 miljoonalla eurolla. Alkoholiveroakin olisi kiristetty 100 miljoonalla eurolla kunhan viinit olisi tuotu ruokakauppaan.

”He luultavasti tekevät sen, että he ottavat vain nämä veronkorotukset, mutta eivät alenna mitään”, Orpo sanoo.

”Siinä voi käydä niin, että he tässäkin tapauksessa ottavat vain ne karvaat rusinat pullasta samalla tavalla kuin he ottivat EVA:n raportista lähdeveron, vaikka koko raportin idea oli laskea yhteisövero 16 prosenttiin. Antti Rinne otti tästäkin vain veronkorotuksen ja unohti kevennyksen.”

LUE LISÄÄ: Hallitusneuvotteluista vahvistus medialle: Valtion menoihin 1,2 miljardin euron lisäys – ei lisävelkaa ”normaalin talouskasvun oloissa”

LUE MYÖS:

Antti Rinne: ”Nyt on homma paketissa” – Menolisäyksiä 1–3 miljardia €

Antti Rinne: Kemin sellutehtaasta ei riitaa pöydällä, näkemyserot muuta kuin taloutta – Pekka Haavisto odottaa vielä ”melkoisen kovaa vääntöä”

Antti Rinne: ”Nyt näyttää erittäin hyvältä” – ”Hallituksen ei tarvitse leikata yhtään”