Hallitus pohtii, voisiko se antaa vielä ennen eduskuntavaaleja lisätalousarvion eli lisäbudjetin. Siinä voitaisiin antaa määrärahoja Ouluun sekä poliisille lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan, pyörittelee valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok).

”Alun perin olin ajatellut, että tämä hallitus ei enää tee lisätalousarviota, vaan koko tämän vuoden lisätalousvara olisi jäänyt seuraavan hallituksen käyttöön. Mutta tämä on semmoinen asia, että se lisätalousarvio voidaan tehdä”, Orpo toteaa Uudelle Suomelle.

”Olen tänään pyytänyt valtiovarainministeriötä valmistautumaan siihen, jos lisätalousarviota pitäisi tehdä.”

Eduskunta linjasi tänään edistävänsä lakimuutoksia seksuaalirikosepäilyjen seurauksena. Lisäksi eduskunta väläytti niin ikään lisäbudjettiesityksen mahdollisuutta.

LUE TARKEMMIN:

Näkökulma: Koko eduskunnalta kaksi väkevää linjausta – ja yksi heikko lenkki

Oulun poliisi julkaisi tilaston seksuaalirikosilmoituksista – perustelee poikkeuksellista tiedottamista

Orpo ei halua pohtia vielä julkisesti sen kokoa ja nostaa esiin, että hallituksessa on ilmennyt ”muitakin pakollisia asioita, jotka pitää hoitaa lisätalousarvion kautta” viitaten siihen, että euroja halutaan siirtää yhdeltä budjettimomentilta toiselle.

Orpo kertoo, että hallituksessa on keskustelu noin 1,5-2 miljoonan euron tukipaketista Oulun ”akuuttiin tilanteeseen”, eli viime aikoina ilmenneen laajan seksuaalirikosepäilyjen vyyhdin vuoksi. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvää, tarvitaanko Oulun tukemiseksi uutta, lisäbudjetilla myönnettävää rahaa.

”Siitä sovimme jo pääministerin kanssa, että jos Oulu tarvitsee jotakin tähän kriisiin, niin Oulua tuetaan. Siihen meillä on valmistelu käynnissä sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön välillä. Katsomme, pystymmekö hyödyntämään olemassa olevaa budjettia vai mistä”, sanoo Orpo.

Kokonaan ”toinen prosessi” on Orpon mukaan sisäministeriössä jo joulukuussa käynnistynyt selvitystyö seksuaalirikosten torjumiseksi ja turvallisuustilanteen vahvistamiseksi. Selvitystä vetää sisäministeri Kai Mykkänen (kok).

”Jos siitä työstä tulee jotakin sellaisia toimenpiteitä, jotka vaativat taloudellisia resursseja, niin olen sanonut, että voidaan tehdä ja käyttää lisätalousarviota”, Orpo sanoo.

LUE MYÖS: Ministeri Mykkänen: Poliisille lisää rahaa? – Asia esillä hallituksessa vielä tällä viikolla

Samalla valtiovarainministeri painottaa, että jos lisätalousarvion valmistelu aloitetaan, jokaiselta ministeriöltä kysytään mahdolliset ajankohtaiset tarpeet. Mistään vaalibudjetista ei kuitenkaan ole kyse.

”Olen tänään hallituksen neuvotteluissakin sanonut, että me emme ryhdy tekemään vaalibudjettia.”

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) kertoi aiemmin tiistaina medialle, että hallitus käsittelee mahdollista lisäbudjettia vielä perjantaina. Orpo täsmentää, että vielä silloin ei ole rahapäätösten aika.

”Perjantaina hallitus katsoo, missä menemme Oulun osalta ja näiden toimenpiteiden osalta. Oulussa on arvioitu, että heidän selvitystyönsä voisi kestää 2-3 viikkoa.”