Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo otti selvän kannan ilmastotoimiin Helsingin Sanomien ja Aalto EE:n järjestämässä puheenjohtajapaneelissa keskiviikkoiltana.

”Ei”, vastasi Orpo, kun kysyttiin, olisiko kokoomus valmis lähtemään hallitukseen, joka ryhtyy perumaan jo nyt tehtyjä ilmastotoimia.

Orpon selväsanainen vastaus herätti paljon reaktioita sosiaalisessa mediassa. Hallituspuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kehui kannanottoa.

”Pitää kehua silloin kun sille on aihetta. Kiitos ⁦⁦Petteri Orpo! Juuri tällaista selkeäsanaista arvojohtajuutta tarvitaan ilmastopolitiikassa”, Andersson tviittasi.

Myös vasemmistoliiton europarlamentaarikko Silvia Modig kiittelee Orpon linjausta.

”Orpo vielä alleviivasi paneelissa, että ilmastotavoitteissa ei voi yhtään peruuttaa. ”Siitä ei voi yhtään tinkiä”, Orpo sanoi.” Hienoa ja kiitos ⁦⁦⁦Petteri Orpo! Ilmastokriisi ratkaistaan vain laajalla yhteistyöllä”, Modig tviittaa.

Twitterissä on esitetty myös tulkintoja, että Orpon linjaus rajaisi perussuomalaiset pois hallitusyhteistyöstä. Perussuomalaiset ja kokoomus ovat lähentyneet toisiaan oppositioaikana. Perussuomalaiset suhtautuu kriittisesti ilmastotoimiin.

”Jos näin niin seuraavat vaalit käydään pitkälle siitä, johtaako seuraavaa sinipunahallitusta Orpo vai [Sanna] Marin”, kommentoi tutkija Antti Ronkainen Orpon linjausta.

”Eli Orpo lupasi, ettei lähde samaan hallitukseen persujen kanssa? Huge if true”, kommentoi vihreiden paikallispoliitikko Ville Savonlahti.

”Hakeeko Orpo uutta tekosyytä kieltäytyä PS-yhteistyöstä?” kysyy perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin.

LUE MYÖS: