Suomeen eilen tiistaina Kiinasta tulleet suojavarusteet eivät olleet sitä, mitä tilattiin eivätkä sairaalakäyttöön tarkoitettuja. Näin kertoivat Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila tänään tiedotustilaisuudessa.

Louneman mukaan eilen saapunut erä käsitti hengityksensuojaimia.

”Testitulosten perusteella tässä suojamateriaalissa, se ei ole sairaalakäyttöön tarkoitettujen eurooppalaisten standardien mukaista”, Lounema sanoi.

Kuitenkin Kiinasta saadut suojaimet ovat sellaisia, joita Suomessa voivat esimerkiksi kotihoitajat käyttää, jotteivät oireettomina kantajina tartuta kotihoitopotilaita.

”Näitä suojia voidaan käyttää hoivayksiköissä ja kotiin vietävissä palveluissa, kun tarkoituksena on esimerkiksi ehkäistä iäkkäiden ihmisten sairastumista tilanteessa, jossa hoitohenkilökunta mahdollisesti kantaa koronavirusta”, Lounema kertoi.

Louneman mukaan suojaimien hinnat nousevat koko ajan, kaupat on lyötävä lukkoon nopeasti ja maksettava etukäteen. Kaupallinen riski on siis kasvanut.

Kiinasta on tilattu erilaista hoitohenkilökunnan tarvitsemaa suojavarustusta, kuten hengityssuojaimia, visiirejä kasvojen suojaksi, essuja ja takkeja. Koronaviruksen leviämistä estäviä tuotteita on ostettu suoraan kiinalaisista yrityksistä. Louneman mukaan lisää tilattua materiaalia on tämänhetkisen tiedon mukaan saapumassa Suomeen ensi viikolla. Neljä laajarunkokoneellista tavaraa on tulossa Suomeen Kaukoidästä ja lisätilauksia tehdään kaiken aikaa, Lounema kertoi.

Parempien hengityssuojainten, eli FFP2- ja FFP3-luokan, testauksen Suomen päässä tekee VTT. Niiden hinnat ovat julkisuudessa olleiden tietojen mukaan nousseet maailmanmarkkinoilla 15-kertaisiksi. On puhuttu 7,50 dollarista eli noin seitsemästä eurosta kappaleelta.

Varhilan mukaan oli ”vähän pettymys”, että tavarat eivät olleet sitä, mitä tilattiin ja odotettiin. Tällaista tietoa oli kuitenkin Suomeen jo kantautunut, että näin voi käydä, Varhila sanoi.

Varhilan mukaan nämäkin suojaimet menevät kuitenkin tärkeään käyttöön, joten tilanne ei ole niin paha kuin olisi voinut olla.

Varhila sanoi, että Suomessa suojaimien käyttö on ollut suurempaa kuin odotettiin. Varhilan mukaan suojainten käytössä on ollut ylivarustautumista, mitä hän kuitenkin piti ymmärrettävänä.

”Päivittäinen käyttöluku vähän yli puoli miljoonaa suu-nenäsuojissa”, Varhila kertoi.

Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltonen kertoi, että nyt tehdään kaikin voimin työtä sen eteen, että kotimainen suojavalmistus saadaan käyttöön.

Kotimaisessa tuotannossa panostetaan esimerkiksi hengityssuojaimiin, maskeihin, suojavaatteisiin ja jopa hengityskoneisiin, Peltonen kertoi.

”Kulutus on suurta. Puhutaan satojen tuhansien kertakäyttöisten maskien tarpeesta pelkästään terveydenhuollon piirissä”, Peltonen sanoi kertakäyttösuojaimien tarpeesta.

Peltosen mukan tuotantoa saadaan käyntiin kahden viikon kuluessa.