Guggenheim-esitystä vastaan äänestänyt Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Osku Pajamäki (sd.) arvioi, että Guggenheim-äänestyksestä tulee tiukka myös kaupunginvaltuustossa.

–Yleensä kaupunginhallituksen voimasuhteet heijastelevat todella hyvin valtuuston voimasuhteita. Aika lailla ryhmät hajoavat tuossa asiassa. En tiedä ehtiikö tässä mitään uutta tapahtua, kuinka moni ehtii perehtyä siihen talouteen, Pajamäki kommentoi Uudelle Suomelle.

Pajamäen mukaan esityslistateksti on kirjoitettu ”niin kryptisesti, että sitä täytyy avata monesta suunnasta”. Hän väittää, että Guggenheim-esityksen talousmalli ”ei ole millään tavalla kestävä”.

–Lipputulojen osalta se on lähinnä hauska. Se tarkoittaisi käytännössä, että joka 20. sekunti ostettaisiin lippu koko vuoden ympäri, Pajamäki sanoo.

Hänen mukaansa Californian, Pariisin, Tukholman ja Kööpenhaminan museoiden lipunmyynnin osuus toimintamenoista on noin 10-20 prosenttia parhaimmillaan.

–Nyt Guggenheimissa odotetaan 60 prosenttia. Se rikkoo kaiken sen mitä museotaloudessa on ikinä ollut. Kyllä me kaikki tiedämme, että se ei pidä paikkaansa. Se on mielestäni tyylitöntä lähteä tekemään valmiiksi alijäämäisiä budjetteja. Luulen, että kannattajat olisivat kannattaneet vähän rehellisemmälläkin budjetilla. Lähinnä huvittava, Pajamäki sanoo.

Hän pitää Guggenheimi Helsinki –keskustelua tärkeänä ja tunteita herättävänä.

–Helsingin ydinkeskustaan ollaan tekemässä ainakin seuraavaksi 20 vuodeksi, todennäköisesti 50 vuodeksi hanketta, joka määrittää paljon sitä, mitä me olemme. Turha sitä downshiftata turhaksi tai vähäpätöiseksi asiaksi, kyllä se on iso, Pajamäki kertoo.

–Kyllä se on iso kysymys ja se on herättänyt paljon tunteita, hän toteaa.

Pajamäki ei ollut yllättynyt, että kaupunginhallituksen äänet jakautuivat täpärästi 8-7 Guggenheim-esityksen puolesta.

Hän toivoo, että kun ”Suomen ja Helsingin paraatipaikalle laitetaan kulttuuria esille”, lähtökohtana olisi suomalaisten oma osaaminen.

–Ei niin, että kun laitetaan 20 vuodeksi meidän rahat kiinni siihen, että haluamme liittää sinänsä oikein hyvä newyorkilainen osaaminen ja traditio Helsingin ykkösmerkiksi. Haluamme oikotietä. Yleensä oikotiet eivät onnistu, Pajamäki sanoo.

–Mua nolottaa se, että tämän tasoisen pohjoismaisen pääkaupungin tarvitsee ylittää ohituskaistoja. Sen pitää olla samalla tavalla kuin Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa: pitkäjänteisellä hyvällä omalla työllä. En usko, että kiinalainen turisti, joka on matkalla New Yorkiin, tekisi Helsingissä stop over -pysähdyksen, yöpyisi erikseen sen takia, että se kävisi Helsingissä Guggenheim-museossa kun se on matkalla New Yorkiin, hän toteaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi Guggenheim-esityksen ja päätti siirtää asian valtuuston päätettäväksi eilen maanantaina.

Lue myös: Kolbe ratkaisee Guggenheimin tänään – Tätä mieltä hän on ollut ”Guggiksesta”

Lue myös: Uusi käänne Guggenheim-esityksessä: Vain yksi epävarma jäljellä kaupunginhallituksessa

Kaikki Uuden Suomen uutiset Guggenheim-hankkeesta löydät tämän linkin takaa.