Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Pia Kauma (kok) suhtautuu kriittisesti niin sanottujen Isis-naisten paluuseen al-Holin leiriltä.

”Emme tiedä, ovatko Isis-vaimot syyllistyneet itse rikoksiin tai myötävaikuttaneet niihin. Mutta se, mikä tiedetään varmasti on, että he tiesivät tai heidän olisi pitänyt tietää, mihin lähtivät miehiään seuratessaan”, Kauma sanoi poliittisen komitean kokouksessa lauantai-iltana, kun komitea keskusteli konfliktialueilta palaavien vierastaistelijoiden muodostamasta turvallisuusuhasta.

Isisin alueelta palaavat pitäisi Kauman mielestä saattaa oikeuden eteen, jotta osuus rikoksiin selviäisi. Yksi mahdollisuus tähän olisi perustaa kansainvälinen tuomioistuin.

”Palaajat tarvitsevat joka tapauksessa pitkäaikaista kuntoutumista ja seurantaa. Vähimmäisvaatimuksena paluulle olisi velvollisuus yhteistyöhön viranomaisten kanssa, jotta suunnitteilla olevat terrori-iskut voidaan estää ja aiempia selvittää”, hän kommentoi.

Kauman mukaan on ikävää, että ihmisoikeuksia joudutaan vertailemaan keskenään.

”Kumman oikeudet ovat tärkeämmät, niidenkö, jotka vapaaehtoisesti jättivät kotimaansa ja lähtivät tukemaan islamilaista valtiota? Vai tavallisten kansalaisten oikeus turvallisuuteen, jonka leireiltä palaavat mahdolliset terroristit voivat vaarantaa?”

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi perjantaina, että tilanteen ratkaisemista vaikeuttaa se, että monia leirillä olevia tutkitaan rikosepäilyjen vuoksi.

”Suomi ei voi vain mennä ja hakea ihmisiä pois leiriltä. Syyria ja Irak ovat halunneet pitää itsellään mahdollisuuden tutkia äärijärjestö Isisin aikana tehtyjä rikoksia”, hän sanoi hallituksen ja EU-komission tapaamisen yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Helsingin Säätytalolla.

Kansainvälinen Punainen Risti vaati torstaina, että al-Holin leirillä olevat ihmiset palautettaisiin kotimaihinsa mahdollisimman pian. Järjestö varoitti, että leirille jäävät joutuvat kohtaamaan äärimmäisiä vaikeuksia.

Lisää aiheesta:

”Isis-naisten” omaiset arvostelevat hallitusta HS:ssä – Tarjoutuvat maksamaan matkat Suomeen, puoltavat Supon valvontaa

Entinen SPR-johtaja Seuralle: ISIS-naisille ei voi antaa parempaa kohtelua kuin muille ulkomailla vaikeuksiin joutuneille suomalaisille

Terrorismitutkijat: Rinteen hallitus otti aikalisän ”Isis-naisten” asiassa