Taksimatkojen enimmäishinnat nousivat tämän kuun alusta hallituksen päätöksellä. Sen lisäksi uutena maksuna tuotiin käyttöön ”porrasvetokorvaus”, millä tarkoitetaan esimerkiksi iäkkään ihmisen auttamista portaikossa. Tämä lisämaksu on 29 euroa.

Helsinkiläinen lähihoitaja Patrick Wikblad pitää uutta maksua järjettömänä. Hän kirjoittaa asiasta kaupunkilehti Vartin mielipideosastolla.

– Esimerkkinä vanhempi nainen, joka joutuu Helsingin Roihuvuoresta kulkemaan taksilla Herttoniemen terveysasemalle. Matkaa meno–paluu tulee 4 kilometriä. Tästä matkasta nainen maksaa 16,16 euroa sekä yhteensä 58 euroa siitä, että taksikuski auttaa portaissa.

– Mihin on kadonnut tavallinen ”goodwill”, Wikblad hämmästelee.

Samalla hän epäilee, onko uuden maksun tuomat kustannukset Kelalle ja kunnille tarkoitus sysätä eläkkeensaajien kontolle.

Liikenne- ja viestintäministeriöstä kerrotaan Uudelle Suomelle, että maksusta käytiin neuvotteluja Kelan ja kuntien kanssa. Porrasvetokorvauksesta tehtyjen laskelmien perusteella maksu kuitenkin hyväksyttiin. LVM tulkitsee, ettei maksu näin ollen ollut liikaa kunnille tai kansaneläkelaitokselle.