Kohun nostattanut väärä tieto Himalajan jäätiköiden sulamisesta oli hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan pieni virhe monituhatsivuisessa ilmastoraamatussa.

–Virhe oli piilossa keskellä raporttia sivulla 492, eikä sitä ollut mukana poliittisille päättäjille tarkoitetussa tiivistelmässä. Se ei ollut myöskään avainargumentti, sanoo paneelin varapuheenjohtaja Jean-Pascal van Ypersele.

Helsingissä keskiviikkona vierailleen Yperselen mukaan mahdollisuus vakavien virheiden päätymisestä raportteihin on erittäin pieni.

IPCC:n raportissa havaittiin virhe viime talvena. Raportissa väitettiin, että Himalajan jäätiköt voisivat sulaa vuoteen 2035 mennessä, minkä IPCC:n puheenjohtaja Rajendra Pachauri myöhemmin myönsi virheelliseksi tiedoksi.

Ypersele lupasi Helsingissä tänään, että paneeli tekee kaikkensa, jotta virheitä ei tulisi jatkossa. Lisäksi selvitysryhmän ehdotuksista paneelin uudistamisesta keskustellaan. Varapuheenjohtajan mukaan raporteista on kuitenkin mahdotonta luvata virheettömiä, sillä niitä kirjoittavat ihmiset.

Virheistä huolimatta varapuheenjohtajan mukaan on raportti raportilta varmistunut, että ilmastonmuutos johtuu suurimmaksi osaksi ihmisen toiminnasta ja kasvihuonekaasuista.

IPCC ei itse tee ilmastotutkimusta vaan kokoaa ja analysoi tieteellistä tietoa poliittista päätöksentekoa varten. Paneelin viides ilmastoraportti julkaistaan vuonna 2014.

Kasvihuonekaasujen käännyttävä laskuun

Ypersele painotti Helsingissä, että kasvihuonekaasujen määrän ilmakehässä on käännyttävä miinukselle tämän vuosituhannen loppuun mennessä. Muutoin ilmasto lämpenee enemmänkin kuin noin kaksi astetta.

–Negatiivisten päästöjen tavoittaminen on mahdollista. Voimme kääntää trendin istuttamalla puita ja käyttämällä ydinenergiaa ja uusiutuvia energialähteitä. Silti uutta teknologiaa tarvitaan, kuten tehdasta, joka varastoi hiilipäästöt, Ypersele sanoo.

Edistysaskeleisiin on mahdollisuus marraskuussa Meksikossa alkavassa Cancunin ilmastokokouksessa.

–Tarkkailijoiden mukaan tarvitaan paljon, että saadaan palautettua valtioiden luottamus Kööpenhaminan kokouksen jälkeen. Cancun on tärkeä askel yksimielisyyden rakentamisessa, Ypersele sanoo.

Vaikka kokouksessa ei saataisikaan aikaiseksi sitovaa kokonaissopimusta, uskoo Ypersele, että Cancunissa tehdään tärkeitä päätöksiä.