Viisi tutkijaa sai viime viikolla surmansa epäonnistuneessa ohjuskokeessa Venäjällä Vienanmerellä sattuneessa räjähdyksessä. Venäjän ydinkeskuksen korkea viranomainen kertoo, että tapaukseen liittyy pieni ydinreaktori, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Päivitys 14.8. uhrilukuun. LUE TARKEMMIN: Ydinsäteilyä aiheuttanut räjähdys tappoi 7 Venäjällä – Stuk: Suomi säästyi säteilyltä

Instituutti keskittyy pienenergiaan, joka käyttää energianlähteenä esimerkiksi ”radioaktiivisia materiaaleja, kuten fissiilejä materiaaleja ja radioisotooppeja”. Niitä tutkitaan ja testataan niin puolustus- kuin siviilitarkoituksiin, kertoi instituutin tieteellinen johtaja Vyacheslav Soloviev paikallisen tv-kanavan videolla.

Instituutin johtaja Valentin Kostyukov sanoi videolla, että maanantaina haudattavat tutkijat olivat kansallissankareita ja Venäjän ydinkeskuksen eliittiä. Video julkaistiin myös Sarovin virallisella verkkosivulla. Sarov on ydintutkimukseen keskittynyt suljettu tiedekaupunki 400 kilometriä Moskovasta itään.

Testauksen kohteena on ilmeisesti ollut SSC-X-9 Skyfall, joka tunnetaan Venäjällä nimellä Burevestnik. Kyseessä on risteilyohjus, jonka presidentti Vladimir Putin esitteli viimevuotisessa linjapuheessaan. Putinin kehumasta ohjuksesta on puhuttu mediassa superaseena.

Räjähdys sattui 8. elokuuta merellä sijaitsevalla tutkimusalustalla Arkangelin alueella lähellä napapiiriä. Kokeessa testattiin ”isotooppienergianlähteitä” hyödyntänyttä ohjusta. Asiasta kertoi viikonloppuna Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom. Alunperin maan puolustusministeriö kertoi, että nestepolttoaineella toimivan ohjuksen testauksessa olisi kuollut kaksi ihmistä. Ministeriö ei kertonut tapaukseen liittyneestä ydinreaktorista.

Paikallishallinnon verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa kerrottiin, että tapaus aiheutti lyhyen piikin säteilytasoissa läheisessä satamakaupunki Severodvinskissä. Bloombergin mukaan lausunto poistettiin myöhemmin verkkosivuilta. Venäjän puolustusvoimien mukaan säteilytasot olivat normaalit.

Norja tehosti säteilytasojen seurantaa

Uutiset räjähdyksestä johtivat jodikuureihin läheisissä kaupungeissa. Jodin uskotaan ehkäisevän säteilyn imeytymistä kilpirauhaseen. Norja kertoi tehostaneensa säteilytasojen seurantaa tapauksen jälkeen, mutta se ei ole havainnut mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Rosatom kieltäytyi kommentoimasta tapausta Bloombergille maanantaina. Sarovin instituuttia uutistoimisto ei tavoittanut.

Säteilyturvakeskus Stukin Pia Vesterbacka kertoi Bloombergille, että pitkän etäisyyden rajasta ja etelään suuntautuvien tuulten ansioista on epätodennäköistä, että tapauksesta johtuvaa säteilyä havaittaisiin Suomessa.

Vesterbacka kertoo, että Stuk on asiassa toistaiseksi mediatietojen varassa.

”Sen me tiedämme, että Severodinskin kaupungissa annosnopeus on hetkellisesti noussut. Kohonneet annosnopeudet ovat olleet yli Venäjän asettaman hälytysrajan, joka on 0,6 mikrosievertiä, siellä on ollut jopa 2 mikrosievertiä.”

Koska tapahtumapaikka on sotilastukikohdassa, on ymmärrettävää, että tapauksesta ei ole kerrottu sen tarkempia tietoja, Vesterbacka toteaa.

”Vaikka siellä olisi ollut radioaktiivisia aineita, siitä ei ole vaaraa Suomelle.”

Ilman radioaktiivisuuden jatkuva mittaus on osa Stukin perusvalvontaa. Viikonlopun aikaiset filtterit tulevat mittaukseen alkuviikosta.

”Sitten voidaan sanoa, näkyykö niissä mitään. Todennäköisesti ei.”

Voiko olla mahdollista, että säteilyä kantautuisi Suomeen myöhemmin tuulten mahdollisesti kääntyessä?

”Kun on tällainen räjähdys, ja sieltä tulee kertapössähdys, niin se lähteä kulkeutumaan ilmavirtojen mukana. Säteilypitoisuudet laimenevat ilmassa sitä enemmän mitä kauemmaksi päästölähteestä ne kulkeutuvat.”

Ilmavirrat voivat toki kääntyä, mutta siinä vaiheessa säteilypitoisuudet ovat todennäköisesti jo hyvin pieniä, Vesterbacka selittää. Hänen mukaansa Stuk tiedottaa aiheesta lisää viikon keskivaiheilla.

Massiivisten räjähdysten sarja

Tapaus on jatkoa viime viikolla siperialaisella ammusvarikolla sattuneelle massiivisten räjähdysten sarjalle, jossa kuoli yksi ja haavoittui 13 ihmistä. 16 500 ihmistä jouduttiin evakuoimaan kodeistaan.

Venäjän laivastossa on sattunut useita suuria onnettomuuksia. Heinäkuun 14. päivä merisotilaita kuoli tulipalossa ydinpolttoainetta käyttäneessä sukellusveneessä Barentsinmerellä. Viranomaiset kieltäytyivät aluksi kommentoimasta tapausta, mutta korkea-arvoinen merisotilas sanoi myöhemmin miesten antaneen henkensä estääkseen ”planeetan laajuisen katastrofin”.

Venäjän pahin neuvostoajan jälkeinen merivoimien onnettomuus tapahtui Barentsinmerellä elokuussa 2000, kun 118 miehistön jäsentä kuoli Kursk-nimisen ydinsukellusveneen upottua räjähdyksen seurauksena.