Maahanmuuttajat työllistyvät Integrifyn ja Startup Refugeesin kautta työvoimapula-aloille. "Pikakaista suomalaiseen keskiluokkaan" -malli näyttää toimivan.

–Samat alat, jotka ovat Suomessa työvoimapula-aloja, ovat suosituimpia meidän kautta työtä hakevien turvapaikanhakijoiden keskuudessa, Startup Refugees -verkoston toiminnanjohtaja Elisa Vepsäläinen sanoo Talouselämälle.

Startup Refugees on vapaaehtoisvoimin toimiva verkosto, jonka tarkoitus on tukea turvapaikanhakijoiden työllistymistä ja yrittäjyyttä.

Idea on yksinkertainen: Startup Refugees kartuttaa turvapaikanhakijoiden osaamisen, koulutustaustan ja motivaation, ja rakentaa näistä tiedoista turvapaikanhakijalle ansioluettelon tai "osaamisprofiilin".

Kartoituksen jälkeen verkosto pyrkii joko yhdistämään turvapaikanhakijan työnantajaan, auttaa häntä perustamaan yrityksen tai ohjaamaan koulutukseen.

Startup Refugeesilla on tällä hetkellä noin 2 300 turvapaikanhakijan osaamisprofiilia järjestelmässään. Vepsäläisen mukaan profiilin täyttäneiden keskuudessa suosituimpia aloja ovat samat alat, jotka Suomessa tällä hetkellä kärsivät eniten työvoimapulasta.

Rakennusala on yksi esimerkki tämän hetken työvoimapula-alasta. Rakennusalan työnjohtajista on pulaa koko maassa, mutta myös muita rakennustyöntekijöitä tarvitaan.

–Palvelu- ja rakennusalat ovat ehdottomasti suosituimpia verkostomme turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Insinöörejä löytyy paljon profiileistamme, sekä muita, joilla on taustaa rakennusalalta, Vepsäläinen kertoo.

"Tilanne, jossa kaikki häviävät"

Samoilla pelikentillä häärää myös Espoossa toimiva startup-yritys Integrify. Yritys keskittyi ensin turvapaikanhakijoihin, mutta on laajentanut toimintamalliaan kaikille maahanmuuttajille.

–Integrify kouluttaa maahanmuuttajista koodareita ja yhdistää heidät koulutuksen jälkeen työelämään, Integrifyn toimitusjohtaja Daniel Rahman kertoo.

Integrify järjestää 6–12 kuukauden intensiivikurssin, jossa kokeneiden koodareiden johdolla maahanmuuttajat opiskelevat ohjelmistokehitystä. Kurssin jälkeen työllistyminen junior koodaajaksi on mahdollista. Tällä hetkellä Integrifyn kursseilla on noin 40 maahanmuuttajaa.

Koodaajia ei kouluteta turhaan, sillä Suomessa on koodaajavaje.

–Teknologia-alan yrityksillä on 9000 koodaajan vaje, ja se tulee tuplaantumaan parin vuoden sisään, Rahman kertoo.

Startup Refugeesin perustajien tapaan myös Rahman havahtui vuonna 2015 siihen, että turvapaikanhakijoille täytyisi keksiä jotain järkevää tekemistä. Rahmanille tilanne tuli tutuksi, kun hän perusti vastaanottokeskuksen. Startup Refugeesin tapaan Rahman lähti selvittämään asukkaiden koulutusta, kielitaitoa ja aikaisempia työkokemuksia.

–Vahvistui oletus siitä, että täällä on oikeasti aika kyvykkäitä ja motivoituneita ihmisiä, jotka haluavat töihin, Rahman sanoo.

–Aloimme kehittää kestävää ratkaisua siihen, miten saisimme mahdollisimman paljon ihmisiä töihin, ottaen samalla huomioon integroitumisen haasteen. Se on valitettavan suuri haaste Suomessa, myös kyvykkäille ja motivoituneille maahanmuuttajille. Työllistyminen voi kestää vuosia, ja silloin koulutettukin maahanmuuttaja työllistyy siivoojaksi tai ruokalähetiksi. Tämä on tilanne, jossa kaikki häviävät, Rahman toteaa.

Integrifyn malli, "pikakaista suomalaiseen keskiluokkaan" kuten Rahman sitä luonnehtii, näyttää toimivan. 70 prosenttia heiltä valmistuneista maahanmuuttajista on päätynyt työelämään.

Lue laajempi juttu Talouselämästä.