Kokoomuksen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen vaatii hallitusta jatkamaan pikavippien sääntelyn kiristämistä. Tänään syyskuun ensimmäisenä päivänä astuvat voimaan edellisellä hallituskaudella alulle saatetut pikavippien sääntelyn kiristykset, joiden tavoitteena on kohtuullistaa ja selkeyttää pikavippien hinnoittelua.

“Pikavipit ovat olleet ongelmallisia niiden markkinoille tulosta saakka ja ne ovat osaltaan ajaneet ihmisiä täysin kohtuuttomaan velkaantumiskierteeseen, josta eroon pääseminen voi olla äärimmäisen hankalaa. Nämä tarinat ovat surullisia ja ikävä kyllä valitettavan yleisiä”, Keto-Huovinen toteaa.

”Maksuhäiriömerkintäisten määrä on kasvanut jatkuvasti vuosia. Pikavipit ovat tässä yksi osasyy. Harhaanjohtavalla ja aggressiivisella mainonnalla ja kohtuuttomilla ehdoilla pikavipit ovat vaarallisia ansoja jo vaikeassa asemassa oleville ihmisille”, hän jatkaa.

Pikavippien sääntelyä kiristettiin edellisen kerran vuonna 2013, jolloin asetettiin korkokatto alle 2 000 euron kuluttajaluotoille. Nyt voimaan tulleen lakiuudistuksen yhtenä suurimpana muutoksena on tuoda myös yli 2 000 euron suuruiset luotot mukaan korkokaton piiriin.

Syyskuun alusta kuluttajaluotolle ei saa sopia yli 20 prosentin korkoa. Myös muita luottokustannuksia kuin korkokuluja rajoitetaan. Lisäksi laki määrittelee, kuinka paljon maksuajan pidentämisestä saa periä kuluja.

”Viimeisin lakiuudistus on esimerkki siitä, kuinka askel askeleelta tavoittelemme kohtuullisia ja reiluja pelisääntöjä myös luottomarkkinoille ja ylivelkaantumisen ennaltaehkäisyä. Erilaisia kiristyksiä ja korjauksia on tehty kerta toisensa jälkeen, emmekä saa tuudittautua siihen uskoon, että nyt kaikki tarpeellinen olisi viimein tehty”, Keto-Huovinen huomauttaa.

Lue lisää:

Varoitus pikavipeistä: ”Liian helppo raha sekä peli- tai päihderiippuvuudet ovat erityisen ilkeä yhdistelmä”

Pikavippiyhtiö tarjoaa lainoja luottotiedottomille – Li Andersson: ”Täysin vastuutonta, rikkovatko lakia?”