Oikeusministeriö selvittää, ovatko pikavippien rajoitukset toimineet toivotulla tavalla. Monet pienlainoja tarjoavat yritykset ovat oppineet kiertämään pikavippeihin kohdistuneet tiukennukset.

Oikeusministeriön lainsäädäntöjohtaja Antti Leinosen mukaan pikavippilakia voidaan tarkistaa, jos todetaan, ettei se toimi tarpeeksi hyvin.

Leinosen mukaan asia on tällä hetkellä valvontaviranomaisen käsissä.

–Jos he kokevat, että heillä ei eväät riitä ja sitä toimintaa ei voida katsoa lainvastaiseksi, se palautuu lainvalmistelun puolelle, ja joudutaan arvioimaan, että onko se sellaista, että lakia joudutaan tarkistamaan edelleen, Leinonen sanoo Uudelle Suomelle.

Leinonen ja oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen korostavat, että asiassa ei kiirehditä.

–Meillä ei ole vielä tarpeeksi tarkkaa tietoa korkokattolainsäädännön vaikutuksista, Kummoinen sanoo Uudelle Suomelle.

–Lainvalmistelu kestäisi oman aikansa, mutta ylivelkaantuminen on sellainen ilmiö, joka ei kestä vuosien odottelua, Leinonen toteaa.

Kesäkuussa 2013 tuli voimaan laki, joka määritti korkokaton alle 2 000 euron lainoille. Monet yritykset alkoivat uudistuksen jälkeen tarjoamaan 2000 euron lainoja pienemmissä erissä, ja korot voivat yhä olla korkeita.

Eikö tämä ole lain kiertämistä?

–Tämä oli asia, joka tiedostettiin lakia valmisteltaessa, että laitetaan raja mihin tahansa, niin jos se halutaan tuolla tavalla pilkkomalla kiertää, se on mahdollista, Leinonen vastaa.

–Jää nähtäväksi, miten siihen pyritään puuttumaan, ja voidaanko siihen puuttua. Sehän on viimekädessä tuomioistuimen asia arvioida, että onko tämä lain rikkomista, hän lisää.

Asiaa selvittää kuluttajaviranomainen. Uusi Suomi ei tavoittanut kuluttajaviraston lakimiestä kommentoimaan asiaa.

Kummoisen mukaan pienlainojen tarjonta vähentyi viimevuoden kolmannella vuosineljänneksellä verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

Leinosen mukaan tilanne pienlainamarkkinoilla rauhoittunut huomattavasti uuden lainsäädännön jälkeen.

–Se oli kuitenkin kaksinumeroinen luku yrityksiä, jotka poistuivat markkinoilta kokonaan, koska heidän liiketoimintamallinsa ei enää toiminut tällä uudella systeemillä, Leinonen sanoo.

Valtaosa pienlainoja tällä hetkellä tarjoavista yrityksistä noudattavat Leinosen mukaan uutta lainsäädäntöä säntillisesti.

–Korkotaso on pudonnut dramaattisesti useilla. Kyllä tästä on ollut suurta hyötyä pikavippitoiminnan tervehdyttämiseen, Leinonen sanoo.

–Miten paljon pikavippitoiminnan tervehdyttäminen auttaa ylivelkaantumiseen kokonaisuutena, on kauhean monimutkainen vyyhti, ja sitä me yritämme selvittää perusteellisilla tutkimuksilla, hän lisää.

Oikeustutkimuslaitoksessa alkoi syksyllä parin vuoden tutkimusprojekti pikavippikuvioista ja ylivelkaantumisesta.