Sampsa Kataja ajaa pikavippien täyskieltoa.Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi

Keskustelu pikavippien aiheuttamista velkaongelmista äityi riitelyksi torstaina Ylen A-talk-ohjelmassa. Pienlainayhtiöitä edusti Pikavippi.fi-sivuston taustayhtiön toimitusjohtaja Richard Rosenius, jonka perustelut jäivät lopulta kriitikoiden jyrän alle.

Kuluttajaliiton lakimies Tuula Sario ja pikavippien täyskieltoa ajava kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) totesivat pikavippien aiheuttavan ylivelkaantumista, koska niitä otetaan, kun muuta lainaa ei ole saatavilla.

Rosenius väitti, että kyseessä on ”täydellinen virhekäsitys”.

–Meidän omien tilastojen ja virallisten maksuhäiriötilastojen mukaan pikalainan käyttäjä on varsin laajassa mittakaavassa käyttämässä muita rahoitusvälineitä. Hän ei todellakaan ole ainoastaan pikavipin varassa, sanoi Rosenius.

Sampsa Kataja myhäili Roseniuksen olevan siinä mielessä oikeassa, että pikavippejä ottavalla todella on usein muutakin lainaa – ajalta, jolloin hän on vielä sitä muualta saanut.

–On kulutusluottoja, osamaksuluottoja, pankkilainaa. Ja kun näiden maksujen erääntymisaika tulee, niin näitä eräpäiviä ei muut rahoitusyhtiöt enää suostu siirtämään. Siihen otetaan sitten pikavippejä, ja näillä pystytään siirtämään sitä ongelman räjähtämistä, sanoi Kataja.

Tuula Sarion mukaan ylivelkaantuminen johtuu nykyisin yhä useammin ainoastaan pikavippikierteestä. Jo vippien korot ovat huikeat, mutta vielä kalliimmaksi käy ulosotto.

–Meillä on käräjäoikeuksia, joissa 75 prosenttia yksinkertaisista velkomustuomioista aiheutuu näistä alle 300 euron luotoista. Monenlaista tilastoa löytyy siitä, että nämä pikavipit nyt vaan oikeasti aiheuttavat ongelmia, tuki Kataja.

Rosenius yritti kiistää myös tämän, mutta Ylen toimittaja keskeytti.

–Me ollaan nyt soitettu suurimpiin käräjäoikeuksiin, ja sieltä nimenomaan sanottiin, että sen jälkeen kun teidän kaltaiset firmat tuli markkinoille, käsiteltävien tapausten määrä on tuplaantunut. Ja heidän syyttävä sormi osoittaa teihin, sanoi toimittaja.

Rosenius väitti ”myytiksi” myös Finanssialan keskusliiton tutkimusta, jonka mukaan pikavippien suurin asiakasryhmä on 20–28-vuotiaat.

–Ei pidä paikkaansa. Finanssialan keskusliitto edustaa pankkeja. Meillähän on omat tilastomme, jotka puhuvat omaa kieltään, sanoi Rosenius.

Vastaus tuli välittömästi.

–Se on aivan selvää, että jos näin suuret erot on, niin teillä täytyy olla ihan omat tutkimuslaitokset, tyrmäsi Tuula Sario.

–Teillä on kovin erilaiset tilastot kuin kaikilla muilla, kuittasi myös Sampsa Kataja.

–Sulla ei taida olla tilastoja olleenkaan, huusivat Rosenius ja perintäyhtiö Kontanton toimitusjohtaja Jari Hytönen Katajalle lähetyksen jo päättyessä.

Tilastokeskus kertoi tänään, että pikavippien suosio on kasvanut entisestään. Oikeusministeriö selvittääkin, miten pikaluotoista aiheutuvia velkaongelmia voisi vähentää. Harkinnassa ovat muun muassa pikalainojen kieltäminen ja korkotason rajoittaminen.