Mestaruutta puolustaneen Suomen taival jääkiekon alle 18-vuotiaiden poikien mestaruuskisoissa päättyi synkästi. Yhdysvallat murskasi Pikkuleijonat puolivälieräottelussa tylyin lukemin 6-0.

Yhdysvallat otti isännän otteen jo ensimmäisessä erässä Matthew Beniersin ja NHL:n ensi kesän todennäköisen ykkösvarauksen Jack Hughesin maalattua amerikkalaiset 2-0 -johtoon. Hughes teki toisessa erässä kaksi maalia lisää. Cole Caufieldin ja Bobby Brinkin maalit lisäsivät kolmannessa erässä Pikkuleijonien nöyryytystä

Ruotsissa pelatussa U18 MM-turnauksessa Suomi pelasi viisi ottelua, joista hävisi neljä. Takkiin tuli alkusarjassa Kanadalta, Valko-Venäjältä sekä Tshekiltä. Sveitsin Suomi murskasi alkusarjan päätösottelussaan 12-0 ja pelastui karsintasarjalta, mutta Yhdysvallat-ottelu oli suomalaisilta paluuta alisuorittamiseen.

Erityisen paljon Suomella oli ongelmia puolustuspelissä. Suomalaisten alisuorittamista turnauksessa voi muutenkin pitää hämmästyttävänä. Mukanahan oli myös kaksi viime tammikuun U20-kisojen maailmanmestaria, Ville Heinola ja Anton Lundell.

NHL-draftin tulevan kesän ykkösvaraussuosikkeja ovat Jack Hughes ja Kaapo Kakko. Heistä Kakko ei ollut mukana U18 MM-turnauksessa, koska hakee paikkaa aikuisten MM-kisoihin. Kakkoa olisi varmasti tarvittu U18 MM-kisoissa.

Suomen totaalisen epäonnistumisen voi ehdottomasti laittaa Mika Marttilan johtaman valmennustiimin piikkiin. Nähtäväksi jää, onko Marttilalla enää tulevaisuutta maajoukkuevalmentajana. Pikkuleijonien alisuoriutumista voi pitää merkittävänä.

Edellisen kerran Suomi jäi U18-tasolla puolivälieriin 2014 kotikisoissa. Silloin Ruotsi voitti Suomen puolivälieräottelussa 10-0. Sama ikäluokka 1996 oli 1997 ja 1998 syntyneiden avustuksella voittamassa paria vuotta myöhemmin nuorten MM-kultaa, mutta valmentaja oli vaihtunut Rauli Uramasta Jukka Jaloseen.

Jukka Rautakorpi epäonnistui Suomen päävalmentajana U20 MM-kisoissa 2017. Hän sai potkut kesken kisojen ja karsintasarjan Latviaa vastaan veti Jussi Ahokas. Suomen sijoitus niissä kekkereissä oli yhdeksäs.

Marttilan alisuoriutumista voi verrata Rautakorven alisuoriutumiseen.