Suomen Pienlainayhdistys on päättänyt lopettaa toimintansa. Yhdistys purkautuu tulevan kesäkuun lopussa. Taustalla on lainmuutos, joka vaikeuttaa pikavippien myöntämistä.

– Yhdistys on tehtävänsä tehnyt. Pikavippien kahdeksan vuoden tarina on loppu, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto Uudelle Suomelle.

– Päätös tehtiin yksimielisesti, ja katsoimme, että on viisainta lopettaa. Asiaa mietittiin monipuolisesti, mutta lopulta ei nähty, että yhdistystä enää tarvittaisiin uudessa systeemissä, hän jatkaa.

Uusi systeemi, eli lakimuutos astuu voimaan kesäkuun 1. päivänä ja sen määräämä korkokatto alle 2 000 euron lainoille leikkaa yhdistyksen mukaan 94 prosenttia nykyisenkaltaisen lainatoiminnan katteesta.

Osa pikavippifirmoista on lopettanut toimintansa ja Kuusisto uskoo, että lisää lopettamisia tullaan vielä näkemään. Osa kuitenkin jatkaa toimintaansa lain puitteissa esimerkiksi myöntämällä suurempia luottoja ilman korkokattoa ja pidentämällä maksuaikaa.

– Nykymuotoinen pikavippi ei ole enää lainmuutoksen jälkeen kannattavaa toimintaa. Olemme myös huomanneet, että luottotappiot tulee kasvamaan, kun summaa kasvattaa ja maksuaikaa pidentää. Silloin aina riskitkin kasvavat, Kuusisto arvioi.

Hän sanoo huomanneensa, että muut kuluttajaluottoja tarjoavat toimijat ovat jo tulossa voimakkaasti pikavippifirmojen jättämään tyhjiöön.

– Eilenkin illalla katsoin televisiota iltamyöhään yhdentoista jälkeen ja huomasin erään pankin mainoksen, missä sanottiin, että lainaa saa nytkin. Lain mukaan rahaa ei saa siirtää tilille kello 23–7, vaikka lainapäätöksen saa tehdä, Kuusisto kummastelee kuluttajaluottoa koskevaa mainosta.

Pienlainyhdistyksen toiminnanjohtaja ei usko, että kysyntä pikavipeille tai muille kulutusluotoille tulee katoamaan lakimuutoksen voimasta. Kuusiston mukaan pikavippifirmat myöntävät keskimäärin noin 4 000 lainaa päivässä. Kaikista hakemuksista 40 prosenttia hylätään. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 vippejä myönnettiin miltei 395 miljoonan euron edestä.

– Pitää pohtia, onko tuote (pikavippi) syypää tähän kaikkeen, vai onko syy kuluttamisen puolella, Kuusisto toteaa.