Sadan euron verran korvauksia itse lainrikkomuksesta eli piratismista – mutta 33 000 euron lasku oikeudenkäynnin kuluista. Tekijänoikeuksien loukkaamisesta syytetylle yksityishenkilölle määrättyjä ”absurdeja” kustannuksia ja Markkinaoikeuden tuoretta päätöstä ihmettelee Piraattipuolueen vaikuttaja ja Espoon varavaltuutettu Janne Paalijärvi Puheenvuoron blogissaan.

Markkinaoikeus katsoi vastaajan loukanneen A Walk Among The Tombstones -elokuvan oikeudenhaltijan eli tanskalaisen Scanboxin oikeuksia välittämällä elokuvaa BitTorrent-vertaisverkon saataville. Hän oli kuitenkin jakanut teosta vain osana vertaisverkon muuta ”parvea” eikä voinut vaikuttaa lataajien määrään, minkä lisäksi hän ei ollut toiminut ansaintatarkoituksessa. Näin MAO katsoi, että kohtuullinen hyvitys oli yhden elokuvan ja yksityishenkilön osalta 100 euroa.

Kuitenkin vastaajan, joka hävisi asian, katsottiin olevan lähtökohtaisesti velvollinen korvaamaan Scanboxin kaikki oikeudenkäyntikulut. Koska oikeuskäsittely vaati vastaajan esittämien väitteiden vuoksi lisätodistelua, olivat nämä kulut peräti 33 600 euroa.

Paalijärvi pitää vastaajan maksettavaksi määrättyjä kuluja järjettöminä.

– Itse elokuvan jakamisesta tuomittiin satasen verran hyvityksiä, mutta oikeudenkäyntikuluja rapsahti yli 33000 euroa, Paalijärvi summaa tilanteen.

– Kuvittele, että tilaisit Amazonista sattumanvaraisen DVD-boksin hintaan 30 dollaria ja että sen jälkeen maksaisit erinäköisiä tulli- ja muita maksuja 10000 dollarin edestä. Onko tässä mitään järkeä? En ole nähnyt vielä kenenkään puolustavan näin absurdeihin mittasuhteisiin nousevia kustannuksia. Suomalaiseen oikeustajuun ja maalaisjärkeen oikeudenkäyntikulujen loppusumma ei käy millään tavalla.

Scanboxin asioita Suomessa hoitava lakiasiaintoimisto Hedman Partners tiedotti MAO:n päätöksestä tuoreeltaan. Yhtiön mukaan tuoretta tuomiota ”tultaneen käyttämään myös tulevissa oikeudenkäynneissä, kun arvioidaan, mikä näyttö riittää tekijänoikeuden loukkauksen osoittamiseen”. Samalla yhtiö ilmoitti tiedotteessaan ja mediassa, että se tulee jatkossakin hakemaan tuomioistuimen ratkaisuja selvittämättömiin tekijänoikeuden loukkauksiin ja että se valmistelee jo useita kanteita epäiltyjä piraatteja vastaan.

– Kaikki tämäntyyppiset lausunnot ovat omiaan lisäämään väitettyjen nettilataajien maksuhalukkuutta tilanteessa. Valitettavasti myös sellaisten, jotka saavat kiristyskirjeen vahingossa, muuten väärin perustein tai joilla ei ole minkäänlaista teoreettista mahdollisuutta puolustaa itseään edes syyttöminä, Paalijärvi kirjoittaa.

Paalijärven mukaan niin sanottuja piratismi- tai kiristyskirjeitä lähettävät lakitoimistot pyrkivät tarkoituksella synnyttämään mielikuvaa siitä, että piratismioikeudenkäyntejä käytäisiin jatkuvasti. Paalijärvi kyseli kesällä Markkinaoikeudesta piratismioikeudenkäyntien määrää, ja ”silloin kävi ilmi, että Hedman Partners on vuoden aikana vienyt markkinaoikeuteen maksimissaan 2 juttua”.

Paalijärvi kertoo nyt kysyneensä asiasta uudelleen. Hänen mukaansa ”uusia varsinaisia kiristyskirjeoikeudenkäyntejä” eli tekijänoikeuden alaisia riita-asioita ei ollut tullut loppukesästä vireille yhtään – ei Hedmanilta eikä muilta yhtiöiltä.

Hedman Partners kommentoi tätä asiaa ohimennen tiedotteessaan.

– Hedman Partners on nostanut päämiestensä puolesta 16 kannetta markkinaoikeudessa vertaisverkkopiratismia koskevissa asioissa. Kanteista kaksi on nostettu vuoden 2017 aikana, yhtiö kertoo.

– Tämän lisäksi vuoden 2017 aikana on käynnistetty kirjeen saajia vastaan useita menettelyitä.

Paalijärvi ja Piraattipuolue ovat katsoneet osin oikeudenkäyntien pienen määrän takia, että piratismikirjeisiin ei kannata reagoida millään tavalla. Sen sijaan oikeusministeriö on neuvonut kirjeen saajia päinvastaisesti: älä ainakaan jätä reagoimatta, kuului ohje taannoin.

LUE MYÖS:

KL: Piratismikirjeille merkittävä isku oikeudesta – massapostitus voi loppua, Hedman Partners epätietoinen

Piratismikirjeet: Jopa 100 000 yhteystietoa pyydetty Suomessa – ministeriö huolestui tilanteesta

Hedman Partnersin 3250 €:n vaatimus kaatui – oikeudesta 28 000 euron lasku leffayhtiöille

Huomio Hedman Partnersin tappiosta oikeudessa: ”Ensimmäinen huti”

Piratismikirjeet: Hedman Partners pettyi 28 000 €:n tappioon – kehittää jo uusia aseita lataajia vastaan

Piratismikirjeet: Jopa 100 000 yhteystietopyyntöä – nyt tuli ministeriöltä ohje kirjeiden saajille

72-vuotiaalta vaadittiin isoja korvauksia yli 1 000 piraattilatauksesta: ”Minulla ei ole aavistustakaan, miten sellainen tehdään”