Asiantuntija neuvoo piraattikirjeiden saajia pidättäytymään vaadituista maksuista, kertoo Mikrobitti. Tekijänoikeuksiin perehtynyt professori Sanna Wolk sanoo, ettei lähettäjään tarvitsisi olla edes yhteydessä.

Niin sanottuja piraattikirjeitä lähetellään rahan toivossa epäillyille, joiden tiedot on ip-osoitteen pohjalta hankittu operaattoreilta.

Suomessakin piraattikirjeitä lähettänyt tanskalaisyritys Njord Law on saanut käsiinsä jopa 25 000 liittymän tiedot Ruotsissa. Uppsalan yliopistossa työskentelevä Wolk sanoo, että kirjeen lähettäjään ei tarvitse olla missään yhteydessä.

–Älä maksa [kirjeessä vaadittuja hyvityksiä]. Sinun ei tarvitse edes vastata kirjeeseen. Oikeus päättää viime kädessä siitä, täytyykö hyvitys maksaa. Olemme nähneet tämän kaltaisia kirjeitä aiemminkin, ja vain hyvin harva tapaus on päätynyt oikeuteen asti, Wolk sanoo NyTeknikille tarkentamatta, päteekö ohjeistus myös silloin, jos on syyllistynyt väitettyyn tekoon.

Aiemmin opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kuitenkin neuvoi suomalaisille, ettei kirjeitä ainakaan saisi jättää huomiotta. Lue tarkemmin: Piratismikirjeet: Nyt tuli ministeriöltä ohje – älä ainakaan jätä reagoimatta

Piraattikirjeissä vedotaan usein siihen, että nettiliittymän omistaja on vastuussa sen kautta tehdyistä rikkeistä, mutta Wolkin mukaan asia ei ole niin yksioikoinen. Hän vetoaa muun muassa tapaukseen, jossa EU:n tuomioistuin vapautti syytteistä henkilön, jonka avointa verkkoyhteyttä oli käytetty laittomuuksiin.

Asiasta kirjoittanut TorrentFreak puolestaan neuvoo oikeuteen haastettuja kiistämään kirjeen väitteet. Paras vaihtoehto on kuitenkin yleensä palkata asianajaja.

Suomessa piraattikirjeitä on lähetellyt aiemmin muun muassa Hedman Partners, TOT Pentti Viljakainen sekä Adultia/Filmia. Hedman Partners on vienyt muutamia tapauksia markkinaoikeuden ratkaistavaksi.

Piraattikirjeiden tarkka lukumäärä ei ole tiedossa, mutta käytännössä niitä on lähetelty kymmenille tuhansille suomalaisille, joiden yhteystiedot operaattori on joutunut paljastamaan markkinaoikeuden päätöksellä. Viime vuonna oikeus luovutti 100 000 yhteystietoa.

Tilanteesta huolestunut OKM asetti toukokuussa työryhmän miettimään tekijänoikeuksien valvonnan hyviä käytäntöjä.

Lähde: Mikrobitti

Lue myös:

Piraatille 100 euron ”sakko” mutta oikeudesta 33 000 euron lasku – ”Onko tässä mitään järkeä?”

72-vuotiaalta vaadittiin isoja korvauksia yli 1 000 piraattilatauksesta: ”Minulla ei ole aavistustakaan, miten sellainen tehdään”

Piratismikirjeistä valitusryöppy – uhkaava massapostitus voi johtaa jopa lakimuutokseen

Piratismikirjeille isku markkinaoikeudesta – massapostitus voi loppua

Piratismikirjeet: Jopa 100 000 yhteystietoa pyydetty Suomessa – ministeriö huolestui tilanteesta

Piratismikirjeet: Tällä Facebook-kikalla selvität tärkeät IP-tietosi – ”Voit miettiä, haluatko sopia vai etkö”

Piratismikirjeet: Hedman Partners pettyi 28 000 €:n tappioon – kehittää uusia aseita lataajia vastaan