Piraattipuolueen äänikuningas, varapuheenjohtaja Petrus Pennanen ei yllättynyt suosiostaan. Hän kertoo Uudelle Suomelle, että Piraattipuolue tuo kuntapolitiikkaan järkeä ja tiedettä. Puolue sai vaalivoiton ja ensimmäiset valtuutetut Helsinkiin ja Jyväskylään.

Kaikkiaan 1364 ääntä Helsingissä kerännyt Pennanen sanoo, että piraattien mukana kuntiin tulee järkeä ja tieteeseen pohjaavaa politiikkaa.

–Eli ei mennä sillä, että hei tämä on vasemmiston juttu, se on huono tai tuo on oikeiston juttu, ei tykätä, hän sanoo Uudelle Suomelle.

–Katsotaan vain, onko se hyvä idea vai ei, ja sen mukaan mennään. Ei eletä siinä ideologisessa putkessa.

Ydinfysiikan tohtori Pennanen kertoo, että hänen kolme teemaansa ovat vapaus, järki ja rakkaus. Vapaus tarkoittaa hänen mukaansa, että sääntelyä vähennetään ja lisätään yksilönvapautta ja elinkeinovapautta ”olipa kyse sitten tapahtumajärjestämisestä tai rakentamisesta”. Konkreettisena esimerkkinä hän mainitsee Helsingin rakennuskaavan.

–Helsingin kaupungilla on sata arkkitehtia, jotka suunnittelevat, miltä talot näyttävät kaupungissa. Mielestäni se ei ole kaupungin tehtävä, vaan rakentajien tehtävä ja yksityisen puolen arkkitehtien tehtävä pääsääntöisesti.

–Jos arkkitehteja ei olisi niin paljon kaupungilla, yksityiselle puolelle syntyy automaattisesti saman verran työpaikkoja ellei enemmän.

Järki viittaa Pennasen mukaan hallintoportaiden poistamiseen, ja päätösvallan ohjaamiseen esimerkiksi kouluille pois palveluyksiköistä. Säästöt hallinnossa voisivat Pennasen mukaan tarkoittaa jopa irtisanomisia.

Energiapolitiikassa taas pitäisi Pennasen mukaan edetä luonnontieteen faktojen pohjalta, ei trendit edellä.

–Ei sillä tavalla, että tuulivoimaa joka paikkaan, kun se on kuuma juttu.

Rakkaus viittaa ihmisten kohtaamiseen. Pennasen mielestä on väärin, että esimerkiksi kaupunkien keskustoissa julkinen tila on varattu joko ostamiseen tai alkoholinkäyttöön, vaikka ihmisillä on luonnollinen tarve jutella toisilleen kasvotusten. Pennasen mielestä ostoskeskuksiin pitäisi kaavoittaa 10 prosenttia epäkaupallista ja päihteetöntä kohtaamistilaa.

–Jos menet Kampin keskukseen tapaamaan ihmisiä ja juttelemaan heille, jossain vaiheessa vartija tulee sanomaan, että hei sinä et osta mitään, voitko poistua.

–Helsingissä jos haluat tavata ihmisiä epäkaupallisesti, joudut olemaan jossakin torilla ja siellä on aika kylmä.

Liikennesuunnittelussa ei voi Pennasen mielestä olettaa, että autoilu olisi poistuva asia, vaan autot tulevat olemaan tärkeitä tulevaisuudessakin jo esimerkiksi liikuntarajoitteisten ihmisten ja lapsiperheiden kannalta. Pennanen uskoo, että tulevaisuudessa autoilu koostuu itseajavista robottiautoista, jotka ovat pitkälti ihmisten yhteiskäytössä. Helsingin keskustaan pitäisi hänen mielestään rakentaa tunneli ja sen jälkeen laajentaa kävelykeskustaa.

Pennanen uskoo, että ydinfyysikon ammatista on kunnanvaltuutettuna hyötyä, sillä hän osaa arvioida erilaisia energiamuotoja ja käsitellä numeroita. Pennaselle läpimeno oli näissä vaaleissa todennäköisin skenaario, sillä Piraattipuolue menestyi hyvin jo viime eduskuntavaaleissa.

Jyväskylässä piraateista meni läpi Arto Lampila ja Espoossa Janne Paalijärvi jäi niukasti varasijalle Piraattipuolueen ja Liberaalipuolueen vaaliliiton sisällä, sillä liberaalien Juhani Kähärä sai paikan.