Kansainvälisten asiakkaiden tekijänoikeuksista Suomessa huolehtiva lakitoimisto Hedman Partners on kommentoinut verkkosivullaan tappiota, jonka yhtiö koki markkinaoikeudessa.

Markkinaoikeus päätti äskettäin, että Hedmanin edustamat tekijänoikeuksien haltijat eivät kyenneet osoittamaan, että tekijänoikeustapauksessa syytetty henkilö olisi henkilökohtaisesti käyttänyt avointa verkkoaan luvattomiin latauksiin. Oikeus velvoitti Crystalis Entertaiment UG:n ja Scanbox Entertainmentin korvaamaan vastaajan 28 136 euron oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen ja hylkäsi yhtiöiden korvausvaatimukset.

– Olemme päätöksen lopputulokseen hyvin pettyneitä, mutta toimeksiantomme tekijänoikeuden valvontaan ja loukkauksiin puuttumiseen jatkuu. Tutkimme tuomion tarkkaan ja arvioimme, onko siinä perusteita valitukselle. Tekijänoikeus on edelleen voimassa ja kirjeissä esittämämme vaatimukset säilyvät, Hedman toteaa verkkosivullaan.

Yhtiö muistuttaa, että Suomessa on tuomittu useita henkilöitä tekijänoikeuden loukkauksista korvauksiin erityisesti rikosprosesseissa, ”eikä uusi tuomio muuta sitä”.

– Tämä on markkinaoikeudesta toinen tuomio vertaisverkkoasiassa, aiempi kääntyi oikeudenomistajan voitoksi, yhtiö lisää.

Hedman näkee tuomiossa silti myös hyvää, koska ”tuomioistuin vahvisti monta oikeudenomistajien puolesta puhuvaa seikkaa, jotka on yleisessä keskustelussa kyseenalaistettu”. Crystaliksen asema tekijänoikeuksien toimeenpanijana ”on nyt oikeuden tutkima ja hyväksymä”, Hedman iloitsee.

Hedmanin mukaan yhtiö pystyi teknisillä todisteilla osoittamaan sen, että vastaajan liittymää oli käytetty laajasti tekijänoikeuden loukkauksiin. Näyttö lataajan henkilöllisyydestä kuitenkin puuttui.

– Keskitymme jatkossa kehittämään keinoja, joilla vaateen kohdistaminen loukkaukseen tehneeseen henkilöön voidaan luotettavasti näyttää. Tulemme tutkimaan tarkoin tuomion asettamaa näyttökynnystä ja huolehtimaan siitä, että tulevissa oikeudenkäynneissä meillä on esittää riittävä näyttö myös loukkaajan henkilöllisyyden osalta.

Markkinaoikeuden päätökseen on vielä mahdollisuus hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Hedman harkitsee asiaa.

Lue lisää aiheesta:

Hedman Partnersin 3250 €:n vaatimus kaatui – oikeudesta 28 000 euron lasku leffayhtiöille

Huomio Hedman Partnersin tappiosta oikeudessa: ”Ensimmäinen huti”