Opetus- ja kulttuuriministeriö on ryhtynyt selvittämään piratismiin liittyvien tekijänoikeuksien valvontakirjeiden tilannetta sekä kiristyskirjeiksikin kutsuttujen vaatimusten aiheuttamia epäkohtia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvos Anna Vuopala kertoo Uudelle Suomelle, että ilmiön laajuuteen on herätty, kun ministeriö on alkuvuodesta tavannut kirjeiden lähettäjiä – tekijänoikeuksien haltijoiden edustajia – sekä erilaisia kirjeiden saajien oikeusturvasta huolestuneita tahoja.

Tekijänoikeuslaki on vuodesta 2006 lähtien antanut tekijänoikeuksien haltijoille oikeuden pyytää markkinaoikeudelta päätöstä, joka velvoittaa internetoperaattorit luovuttamaan piratismista epäillyn liittymänhaltijan tiedot. Hallitusneuvos Vuopala kertoo Uudelle Suomelle, että ministeriön käsityksen mukaan näitä liittymänhaltijan yhteys- ja muiden tietojen selvityspyyntöjä on tehty lähes 100 000 kappaletta.

Ministeriöllä ei ole varmaa tietoa siitä, kuinka monta pyyntöä on mennyt läpi, eikä myöskään siitä, montako kirjettä on lähetetty.

– Kaikki pyynnöthän eivät toteudu. On monia syitä, miksei kaikkia tietoja voida luovuttaa, Vuopala kertoo.

Tiedot luovutetaan vain, jos markkinaoikeus katsoo, että liittymästä “merkittävässä määrin saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta”.

Jos liittymänhaltijoiden tietoja on pyydetty lähes 100 000 kertaa, lähetettyjä kirjeitä lienee vähintään tuhansia. Aiemmin julkisuudessa onkin kerrottu, että pelkästään lakitoimisto Hedman Partners on lähettänyt tuhansia vaatimuskirjeitä.

Voiko lähetettyjä kirjeitä olla kaikkiaan jopa kymmeniä tuhansia, Anna Vuopala?

– Voi olla, mutta sitä prosessia ei ole voitu tässä käydä läpi, Vuopala vastaa.

Ministeriön kuultavana kävi myös Piraattipuoluetta edustava, aktiivisesti piratismikirjeistä blogannut Janne Paalijärvi. Hän raportoi tällä viikolla tapaamisestaan ministeriössä . Paalijärvi kirjoittaa, että ”ministeriössä oltiin jossain määrin yllättyneitä ja huolestuneita siitä, miten kokonaistilanne on kehittynyt”. Vuopala vahvistaa kuvauksen.

– Ilman muuta. Sen takia tässä on lähdetty tarkistelemaan tilannetta enemmän, koska on katsottu, että tämä on muuttunut suuremmaksi ja laajemmaksi toiminnaksi, johon pitää jotenkin puuttua, Vuopala sanoo Uudelle Suomelle.

Ministeriössä ihmetyttää muun muassa se, että valvontakirjeet ovat hengeltään niin vaihtelevia.

– Kirjeet saattavat olla luonteeltaan hyvinkin uhkaavia tai painostavia, ja toisaalta taas asiallisia, Vuopala selittää.

Ministeriön tiedotteen mukaan kirje sisältää yleensä kehotuksen ottaa yhteyttä asian selvittämiseksi, mutta kirje saattaa muistuttaa myös laskua tai tarjota sovittelua asiassa.

– Erityisesti laskunkaltaiset muotoilut ovat herättäneet suurta hämmennystä. Verkossa on saatavilla hyvin ristiriitaista tietoa siitä, miten kirjeen saatuaan tulisi toimia.

Ministeriö haluaa nyt selvittää, miten voidaan varmistaa, että ”tekijänoikeuslakia ja henkilötietolakia noudatetaan niin, että myös kirjeiden vastaanottajien oikeussuoja toteutuu”. Ministeriö kertoo lisäävänsä nyt ensivaiheessa verkkosivuilleen osion, jossa annetaan tietoa oikeudenhaltijoiden ja kirjeiden saajien oikeuksista, vastuista ja velvoitteista, jotka koskevat kirjeiden muodossa yksityishenkilöihin kohdistuvaa tekijänoikeusvalvontaa.

– Lisäksi ministeriö asettaa työryhmän selvittämään, miten tekijänoikeuksien valvontaan olisi mahdollista kehittää alan hyviä käytäntöjä turvaamaan kirjeiden vastaanottajien asemaa. Hyviin käytäntöihin voisivat sisältyä esimerkiksi yhdenmukaiset käytännöt henkilötietolain soveltamisessa sekä valvontatoimenpiteiden ripeä suorittaminen, ministeriö toteaa.

Ministeriössä mietitään myös, olisiko lainsäädäntöä joltain osin muutettava, ”jollei muilla toimilla riittävästi pystytä selkiyttämään tilannetta ja vaikuttamaan alan käytäntöihin”.

Yleisradio kertoi vuonna 2015, että lakitoimistot tekevät tietopyyntönsä markkinaoikeudelle paketeissa. Esimerkiksi vuoden 2015 aikana pyyntöhakemuksia oli tuolloin tehty 154, mutta yhdessä hakemuksessa saatetaan pyytää yli sadan eri IP-osoitteen liittymänhaltijan tiedot.

LUE MYÖS:

Hedman Partnersin 3250 €:n vaatimus kaatui – oikeudesta 28 000 euron lasku leffayhtiöille

Huomio Hedman Partnersin tappiosta oikeudessa: ”Ensimmäinen huti”

Piratismikirjeet: Hedman Partners pettyi 28 000 €:n tappioon – kehittää jo uusia aseita lataajia vastaan