Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustajat arvostelevat suorin sanoin Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmakirjausta, jonka mukaan Suomeen säädetään laki, joka mahdollistaa ruuhkamaksujen käyttöönoton.

Asian nosti ensimmäisenä esiin kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

”Juhannuksena moni suomalainen joutuu turvautumaan omaan autoon. Ensi vuonna sekin on kalliimpaa, kun sdp:n ja keskustan johdolla hallitus kiristää merkittävästi bensa- ja dieselveroja. Myös ruuhkamaksut nostavat monen autoilijan kuluja jopa 1500 euroa vuodessa”, hän tviittasi juhannuksena.

Toinen kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho vetoaa hallitukseen, jottei lakia ruuhkamaksuista säädetä.

”Miksi ruuhkamaksut pitää ylipäätänsä lakiin kirjoittaa, jos kukaan ei niitä tunnu haluavan. Mutta hallitus haluaa kuitenkin. Siellä istuu keskusta, sdp, vasemmisto, rkp, vihreät. Kaupunkiseudulla paljon työmatkaliikennettä myös kauempaa. Kaikki häviää.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ander Adlercreutz vastaa, ettei ruuhkamaksuja tule pääkaupunkiseudulle, jollei pk-seudun valtapuolue kokoomus niitä halua.

”Vai haluaako, Timo Heinonen?”, hän kysyy.

Heinonen vakuuttaa, ettei kokoomus halua ruuhkamaksuja.

”Näyttää siltä, että keskusta ja demarit ruuhkamaksut / tiemaksut Suomeen haluavat. Eihän niitä muuten lakiin kirjattaisi. Myös polttoaineveron korotukset iskevät kovalla tavalla maaseudun ja seutukaupunkien ihmisiin. En ymmärrä, mikä keskustan sekoitti”, hän jatkaa.

Lue myös: Kansanedustaja laski: Ruuhkamaksusta jopa 130 €/kk -lisälasku töissä käyvälle – ”Aikooko hallitus todella sallia?”

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen arvioi, että ruuhkamaksujen ide on muuttaa tehoton kustannus eli autojono tehokkaaksi transaktioksi.

”Piru on yksityiskohdissa. Ruuhkamaksun idea ei ole fiskaalinen. Sen pitäisi hyödyttää keskivertoautoilijaa (joka olisi valmis maksamaan jotakin, jotta liikenne olisi sujuvampaa)”, hän sanoo.