73 prosenttia suomalaisista kuntavaaliehdokkaista olisi ainakin osin valmiita ottamaan turvapaikan saaneita pakolaisia omaan kotikuntaansa. Tieto selviää Uuden Suomen ja Ylen vaalikoneen ehdokastiedoista.

Vaalikoneessa ehdokkaille esitettiin väittämä, että ”oman kuntani tulee ottaa vastaan Suomesta turvapaikan saaneita”. Kysymykseen vastasi kaikkiaan 16 465 ehdokasta. Selvä enemmistö kaikkien muiden puolueiden ehdokkaista paitsi perussuomalaisista on ainakin jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa. Kysymys erotteli selvimmin perussuomalaisten ja vihreiden ehdokkaat toisistaan.

Perussuomalaisista ehdokkaista 82 prosenttia oli väittämän kanssa ainakin jokseenkin eri mieltä, kun taas vihreistä turvapaikanhakijoiden vastaanottamista tuki ainakin jokseenkin 96 prosenttia ehdokkaista. Katso tarkat tiedot oheisesta graafista näpäyttämällä palkkeja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini oli jokseenkin eri mieltä väittämän kanssa.

– Turvapaikan hakijat pitää jakaa tasaisesti eri kuntien ja kaupunkien välillä, Soini kommentoi vastaustaan.

Täysin samaa mieltä väittämän kanssa olivat vihreiden Ville Niinistö, RKP:n Anna-Maja Henriksson ja vasemmistoliiton Li Andersson sekä kristillisten Sari Essayah.

– Lapinlahti on ottanut vastaan afgaanipakolaisia ja kotouttaminen on sujunut hyvin, Essayah kommentoi.

– On tärkeää, että Suomi hoitaa oman osaansa ja kantaa vastuuta kansainvälisestä pakolaistilanteesta. Se ei onnistu, elleivät kunnat ovat valmiita vastaanottamaan turvapaikanhakijoita, arvioi Andersson.

SDP:n Antti Rinne ja kokoomuksen Petteri Orpo eivät vastanneet kysymykseen. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä ei ole vaaleissa ehdolla, eikä siksi ole vastannut vaalikoneeseen.

Uuden Suomen kuntavaalikoneeseen pääset painamalla tästä linkistä! Vaalikoneen osoite on vaalikone.uusisuomi.fi.