Planeetallemme tapahtuu parhaillaan jotain outoa, kirjoittaa verkkolehti Gizmodo. Lehti raportoi tuoreesta tutkimuksesta, joka on selvittänyt syytä Maan pyörimisakselin pään eli Pohjoisnavan kiihtyneelle liikehdinnälle.

Planeettojen navat ovat jatkuvasti pienessä liikkeessä, mutta Science Advances -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Pohjoisnapa on vuodesta 2000 lähtien liikkunut ”dramaattisesti” itään päin. Tutkimuksen mukaan tähän näyttää olevan selkeä syy: ilmastonmuutokseen liittyvät ilmiöt. Tarkemmin sanottuna navan liikehdintää ovat tutkijoiden mukaan kiihdyttäneet jäätikköjen sulaminen, mikä vaikuttaa Maan massatasapainoon, sekä lisäksi maaperän vesikato. Jälkimmäinen on uusi tutkimuslöytö, ensimmäinen yleisesti hyväksyttyä teoriaa.

– Me olemme osoittaneet, että jään sulaminen ja mannerten vesisäilöjen kehitys ovat yhdessä aiheuttaneet dramaattisen muutoksen navan sijainnissa, sanoo tutkija Surendra Adhikari National Geographic -lehdelle.

Tutkijat siis käytännössä uskovat, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ”keikuttaa” planeettaa.

Pyörimisakselin sijaintia on seurattu jo vuodesta 1899. Pyörimisakselin ja niin sanotun maantieteellisen Pohjoisnavan liike ei liity Maan magneettisten napojen liikkeeseen, joskin nekin liikkuvat ajan mittaan.