Noin 1,8 miljoonan asukkaan Pohjois-Irlannissa on viime päivinä juhlittu villisti. Maan jalkapallomaajoukkue voitti EM-karsintalohkonsa ja selvisi ensi kertaa futiksen arvoturnaukseen sitten 1986, jolloin pelasi MM-kisoissa.

Pohjois-Irlannin kisapaikka varmistui jo toiseksi viimeisessä ottelussa. Helsingissä sunnuntaina Pohjois-Irlanti päätti karsintansa tyylikkäästi 1-1 –tasapeliin Suomea vastaan. Helsinkiin paikan päälle oli matkustanut parituhatta pohjoisirlantilaisfania, jotka ovat näkyneet ja kuuluneet Helsingin yöelämässä sekä lauantaina että sunnuntaina.

Pohjois-Irlanti ei ole menestynyt futiksessa 1980-luvun huippuvuosiensa jälkeen. Pohjois-Irlannin joukkueen valmentaja Michael O’Neill on tehnyt kuitenkin loistavaa työtä ja saanut joukkueen uskomaan itseensä. Nyt Pohjois-Irlanti pelasi karsinnoissa tasavahvasti alusta loppuun häviten vain yhden ottelun.

- Olemme tehneet kamalan määrän töitä. Joukkue on parantanut otteitaan joka pelissä ja luonut paljon maalipaikkoja. Pyrimme jatkamaan siitä EM-kisoissa, O´Neill kommentoi.

On suorastaan kohtalon ivaa, että O’Neill on Suomen maajoukkueen päävalmentajana karsinnoissa epäonnistuneen Mixu Paatelaisen entinen apuvalmentaja. Paatelainen ja O’Neill työskentelivät yhdessä viime vuosikymmenellä Skotlannissa Cowdenbeathin joukkueessa.

O’Neill otti viime maaliskuussa Paatelaisesta 2-1 –voiton Pohjois-Irlannin ja Suomen kohtaamisessa Belfastissa. Kolmisen kuukautta myöhemmin Paatelainen sai potkut Suomen hävittyä Unkarille.

- Suomi oli paljon aktiivisempi viime maaliskuussa, mutta meilläkin oli nyt eri tilanne, koska olimme jo varmistaneet kisapaikkamme. Mixu Paatelaisen valmentama Suomi oli hyvin sujuva. Peli pyöri Roman Eremenkon kautta ja he pitivät palloa paljon, O´Neill arvioi Mixun Suomea.

O´Neill antaa tunnustusta Mixun seuraajalle Markku Kanervalle, jonka alaisuudessa Suomi ei hävinnyt yhtään ottelua.

- Tänään Suomi pelasi paljon suoremmalla tyylillä kuin Mixun joukkue pelasi. Suomen uusi valmentaja on tehnyt hyvää työtä Suomen voitettua kaksi ottelua ja pelattua kaksi tasapeliä. Tällä kaverilla on terävää näkemystä pelistä. Hänestä on varmasti apua Suomelle jatkossakin, koska hänellä on kokemusta neljästä kovasta pelistä näissä karsinnoissa, O´Neill sanoi.

O´Neillin mielestä on aivan realistista, että Suomikin voi päästä futiksen arvoturnauksiin.

- Suomi on vähän niin kuin me. Heillä on kykyjä. Marginaalit ovat pienet ja Unkarille Suomi hävisi maalilla, mikä olisi voinut olla toisin päin. Me osoitimme pienen maan kykenevän pääsemään kisoihin. Uskon, että Suomellekin se on mahdollista.

Historia toistaa ikävästi itseään. Karsinnoissa Meksikon 1986 MM-kisoihin Pohjois-Irlanti ja Suomi pelasivat myös samassa lohkossa. Silloin Suomi voitti maiden kohtaamisen Porissa 1-0, mutta hävisi Belfastissa 1-2. Suomi olisi ottanut kisapaikan, jos olisi voittanut yhden ottelun enemmän.

Pohjois-Irlanti pääsi MM-kisoihin, joissa hävisi Brasilialle ja Espanjalle. Algerian kanssa Pohjois-Irlanti pelasi tasan. Voidaan aina jossitella, miten Suomi olisi pärjännyt 1986 MM-kisojen Brasilia-ottelussa.

Ensi kesänä Pohjois-Irlanti yrittää kiusata suurempiaan EM-kisoissa Ranskassa. Sen merkiksi Pohjois-Irlannin fanit heiluttelivat katsomossa sunnuntaina Ranskan lippuja. Kannustusta riitti ja ansaitusta kisapaikasta pohjoisirlantilaiset selvästi nauttivat antaumuksella.