Tutkijat arvioivat Pohjois-Korean sittenkin laukaisseen lyhyen kantaman ballistisen ohjuksen lauantaiyönä Suomen aikaa.

Laukaisusta on viikonloppuna ollut liikkeellä ristiriitaisia tietoja. Eteläkorealaiset lähteet kertoivat aikaisemmin, että Pohjois-Korea olisi laukaissut ohjuksia, mutta tiedot tarkentuivat varhain aamulla Suomen aikaa ”tunnistamattomiksi ammuksiksi”.

Muun muassa Pohjois-Koreaan erikoistunut Middlebury-instituutin tutkija Jeffrey Lewis on kuitenkin jakanut sosiaalisessa mediassa kaupallisen Planet Labsin kuvaa, jonka perusteella Pohjois-Korean nyt tulkitaan laukaisseen ohjuksen.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan myös Etelä-Korean viranomaiset ovat antaneet uuden lausunnon, jossa todetaan Pohjois-Korean laukaisseen ”uuden taktisen aseen”.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi tapausta lyhyesti Twitterissä toteamalla, ettei Pohjois-Korean Kim Jong-un tekisi mitään uhkarohkeaa.

”Kaikki on mahdollista, mutta uskon, että Kim Jong-un ymmärtää täysin Pohjois-Korean valtavan taloudellisen potentiaalin eikä tee mitään, mikä uhkaisi sitä. Hän ei myöskään petä lupauksiaan minulle”, Trump tviittasi.

Massachusetts-instituutin politiikan professori Vipin Narang arvioi Kim Jong-unin kuitenkin testaavan, kuinka pitkälle Trumpin kärsivällisyys riittää.

”Hän saattaa testata, kuinka pitkään Trump sulkee silmänsä. Ei vaikuta hyvälle”, hän kommentoi Bloombergille.

Lue myös: Pohjois-Korea laukaisi ”tunnistamattomia ammuksia”- Analyytikko: ”Vaarallista kierrettä vältettävä hinnalla millä hyvänsä”