Pohjois-Korea on laukaissut useita ”tunnistamattomia lyhyen kantaman ammuksia” kohti Japaninmerta. Asiasta kertovat eteläkorealaiset armeijalähteet.

Eteläkorealaiset lähteet kertoivat aikaisemmin, että Pohjois-Korea olisi laukaissut ohjuksia, mutta tiedot tarkentuivat varhain aamulla Suomen aikaa ”tunnistamattomiksi ammuksiksi”.

Geopolitiikan analyytikko Ankit Panda arvioi, että viranomaisten käyttämää termiä on saatettu muuttaa poliittisen painostuksen vuoksi.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Laukaisu tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun Etelä-Korean ulkoministeri sanoi, että Pohjois-Korean pitäisi näyttää näkyviä, konkreettisia ja merkittäviä toimia ydinaseista luopumisen puolesta, jos se haluaisi päästä eroon sitä kohtaan asetetuista pakotteista.

”Pohjois-Korea ei itse asiassa ole koskaan luvannut lopettaa kaikkia ohjuskokeitaan, se on puhunut vain pitkän kantaman ohjusten testaamisen omaehtoisesta keskeyttämisestä, joten meidän ei pitäisi olla tästä yllättyneitä”, washingtonilaisen kansainvälisen politiikan Center of National Interest –tutkimuskeskuksen Korean-tutkimuksen johtaja Harry J. Kazianis kommentoi CNN:lle.

Hänen mukaansa laukaisu on merkki Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin turhautumisesta, koska huippukokouksissa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa ei ole saatu aikaiseksi läpimurtoa.

”Kim on päättänyt muistuttaa maailmaa ja erityisesti Yhdysvaltoja siitä, että sen asekapasiteetti kasvaa joka päivä. Pelkään, että olemme ottamassa askelia takaisin ydinsodalla uhkaamisen ja henkilökohtaisten loukkauksien aikaan. Tällaista vaarallista kierrettä on vältettävä hinnalla millä hyvänsä”, Kazianis varoittaa.

Valkoinen talo on tiedottanut olevansa tietoinen Pohjois-Korean toimista ja Yhdysvaltojen seuraavan tilannetta.

Pohjois-Korea on viimeksi laukaissut ohjuksia marraskuussa 2017.

Lue myös:

Kim Jong-un ja Vladimir Putin tapaavat – Putin kiitti Pohjois-Korean yritystä USA:n kanssa

Donald Trump: Pohjois-Korea oli valmis poistamaan ydinaseet – muttei niitä mitkä halusimme

Pohjois-Koreasta hyytävät terveiset Donald Trumpille – Analyytikko: ”Kärsivällisyys on loppumassa”