Pohjois-Korea varoittaa aikovansa kostaa, jos YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyy Yhdysvaltain esityksen kovemmista pakotteista Pohjois-Koreaa vastaan.

Yhdysvaltain vaatimukset pakotteista tulivat sen jälkeen, kun Pohjois-Korea toteutti kuudennen ja kaikkein voimakkaimman ydinasetestinsä. Pohjois-Korean uutistoimisto ilmoitti maanantaina maan seuraavan tarkasti ja valppaana Yhdysvaltain liikkeitä, kertoo Bloomberg.

–Siinä tapauksessa, että Yhdysvallat lopulta kyhää laittoman ja oikeudettoman ”päätöslauselman” kovemmista pakotteista, tulee Pohjois-Korea pitämään ehdottomasti huolen siitä, että Yhdysvallat maksaa sopivan hinnan, maan uutistoimisto sanoi.

Yhdysvallat vaati maanantaina päätöslauselmaluonnosta, jolla tiukennettaisiin Pohjois-Korean vastaisia pakotteita. Pohjois-Korea on toistuvasti testannut pommeja ja ohjuksia. Viikonlopun aikana maan yksinhallitsija Kim Jong-un järjesti juhlat palkinnoksi tiedemiehille ja insinööreille, jotka olivat tehneet mahdolliseksi syyskuun 3. päivän testin. Tuolloinen testi oli Pohjois-Korean mukaan vetypommi.

Vastauksena tähän testiin Yhdysvallat, Etelä-Korea ja Japani haluavat, että YK:n turvallisuusneuvosto asettaa Pohjois-Koreaa vastaan muun muassa öljyntuontikiellon, tekstiilien vientikiellon sekä kiellon sille, että muut maat voisivat työllistää maan vierastyöläisiä.

Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea haluaisivat myös jäädyttää Kimin varat.

Turvallisuusneuvoston kaikkien 15 maan tulee hyväksyä päätöslauselman luonnos. Kiinalla ja Venäjällä on veto-oikeus YK:n toimenpiteisiin.

Lähde: Talouselämä