Pohjois-Korea väittää Etelä-Korean avanneen ensin tulen tiistain välikohtauksessa, kertoo BBC pohjautuen Pohjois-Korean valtiollisen median tietoihin. Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n mukaan naapuri ampui tykistöllä kymmeniä ammuksia.

Muiden uutislähteiden mukaan Pohjois-Korea ampui ensin tykeillään Yeonpyeong-saarta, minkä jälkeen etelänaapuri vastasi tulitukseen.

Ainakin kaksi eteläkorealaista merijalkaväen sotilasta on kuollut tulituksessa. Lisäksi useita sotilaita on loukkaantunut vakavasti. Pohjois-Korea ei kertonut omista tappioistaan.

Etelä-Korealle kuuluva Yeonpyeong sijaitsee maiden rajalla, ja siitä on kiistelty vuosikymmenet. Tiistain tulitus kesti vajaan tunnin ja päättyi äkkiä. Saaren asukkaita evakuoitiin tulituksen aikana ja osa pakeni omatoimisesti kalastusveneillä.

Etelä-Korean armeija on täydessä hälytystilassa ja se on varoittanut kostavansa uudet provokaatiot. Tiistain välikohtausta pidetään vakavimpana sitten vuoden 1953, jolloin Korean sota päättyi.

Useat maat ovat ilmaisseet huolensa tilanteen kehittymisestä Korean niemimaalla. Yhdysvallat on tuominnut Pohjois-Korean hyökkäyksen eteläkorealaiselle saarelle ja vaatinut Pohjois-Koreaa heti lopettamaan hyökkäystoimet.

Sekä Kiina että Venäjä ovat kehottaneet Koreoita toimimaan niin, että tilanne ei pahenisi. Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan Suomi toivoo osapuolilta malttia ja tulitaukoa.