Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis vahvisti Pohjois-Korean viimeisimmän ohjuskokeen osoittaneen maan edenneen aseteknologiassaan, kertoo Talouselämä. Nyt myös Yhdysvallat voi olla kohteena.

Pohjois-Korea säikytti maailmaa keskiviikkona ohjuskokeella, joka vahvisti maan edenneen huolestuttavan pitkälle aseteknologiassaan. Kyseessä oli todennäköisesti mannertenvälinen ohjus (ICBM), joka nousi korkeammalle kuin aikaisemmat ohjukset ja päätyi mereen Japanin lähelle.

Japanin hallitus kokoontui välittömästi ylimääräiseen istuntoon. Myöskään Yhdysvallat ei peitellyt huoltaan, sillä asiantuntijoiden mukaan ohjuskoe osoittaa, että myös Yhdysvallat voisi olla Pohjois-Korean ohjusiskun kohteena.

–Suoraan sanottuna se meni korkeammalle kuin heidän aikaisemmat yrityksensä, mikä osoittaa heidän jatkavan sellaisten ydinohjusten tutkimustyötä ja kehittämistä, jotka voivat käytännössä uhata mitä paikkaa tahansa maailmassa, Mattis sanoi lehdistötilaisuudessa.

Etelä-Korean armeijalähteiden mukaan ohjus nousi 4 500 kilometrin korkeuteen ja lensi 960 kilometrin matkan, ennen kuin tippui Japanin merialueelle. Vertailun vuoksi esimerkiksi Kansainvälinen avaruusasema ISS on noin 400 kilometrin korkeudessa.

Union of Concerned Scientists -järjestön tutkija David Wright arvioi, että kyseessä on lentomatkaltaan Pohjois-Korean pisin ohjuslaukaisu toistaiseksi. Wrightin mukaan ilmoitetulla korkeaudella ja kilometrimatkalla ohjus pysyi ilmassa 54 minuuttia. Jos luvut pitävät paikkansa, kaikkiaan ohjus ulottuisi yli 13 000 kilometrin alueelle Wrightin mukaan.

–Tällaisella ohjuksella olisi enemmän kuin tarpeeksi kantamaa ylettää Washingtoniin asti ja itse asiassa minne tahansa Manner-Yhdysvaltoihin.

Myös Pohjois-Korea uhosi, että ohjus voi yltää mihin tahansa Yhdysvalloissa.

Ohjuskoe on tuomittu maailmalla laajasti. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään ohjuskokeen takia. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vakuuttanut, että Yhdysvallat hoitaa tilanteen.

Lähde osin: Talouselämä