Kansainvälisen politiikan asiantuntijat ja tutkijat pitävät tietoja Pohjois-Korean aikaisin sunnuntaina tekemästä vetypommikokeesta erittäin huolestuttavina.

Koe aiheutti kaksi suurta maanjäristystä. Ensimmäisen järistyksen voimakkuus oli 6,3 ja toisen 4,6. Etelä-Korean viranomaisten mukaan ydinkokeen räjähdys oli noin 100 kilotonnia. Se olisi viisi kertaa voimakkaampi, kuin Yhdysvaltojen Japanin Nagasakiin vuonna 1945 pudottama ydinpommi. CNN kertoo puolestaan riippumattoman seismisiä ilmiöitä tarkkailevan NORSARin arvioineen räjähdyksen voimakkuudeksi 120 kilotonnia, mikä olisi 10 kertaa enemmän, kuin mikään Pohjois-Korean aikaisempi ydinkoe.

Suomalais-irakilainen rauhanneuvottelija ja CMI:n Irak-ohjelman johtaja Hussein al-Taee arvioi tilanteen olevan riistäytymässä käsistä.

–YK on kykenemätön ratkaisemaan maailman poliittisia kriisejä.Sen on lamauttanut itsekäs turvaneuvosto. P-Korean tilanne riistäytyy käsistä, hän kommentoi Twitterissä.

Amerikkalaisen Middlebury-instituutin Aasiaan erikoistunut tutkija Melissa Hanham puolestaan sanoo Pohjois-Korean lähettäneen selvän viestin.

–Pohjois-Korea haluaa tehdä selväksi, että he pystyvät valmistamaan uskottavia ydinaseita, hän kommentoi BBC:n julkaisemassa analyysissä.

Vuonna 1996 solmittu ydinkoekieltosopimusta valvovan CTBTO:n pääsihteeri Lassina Zerbo pitää koetta merkkinä siitä, että Pohjois-Korean ydinaseohjelma edistyy nopeasti.

–Uusin koe alleviivaa sitä, että kansainvälisen yhteisön on tehtävä ydinkokeille loppu.Toivon, että tämä koe on viimeinen herätys, joka tarvitaan, hän sanoo tiedotteessa.

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt kuvailee veteypommikoetta USA:lle ja Kiinalle suunnatuksi provokaatioksi. Bildt muistuttaa blogissaan myös, että Kiinan johtama BRICS-maiden, eli Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan huippukokous alkaa huomenna maanantaina.

–Ydinkoe on itsestäänselvä vakava tietoinen provokaatio. YK:n turvallisuusneuvosto tulee kokoontumaan jälleen kerran ja Yhdysvaltojen erilaisista sotilaallisista vaihtoehdoista keskustellaan. Todennäköisesti myös Washington ja Pekingin välit tulevat kiristymään, olemme tulleet äärimmäisen jännittyneeseen tilanteeseen, Bildt kuvailee.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Pohjois-Korea ”kiihdyttää aluetta kohti kuilua”.

–Pohjois-Korea kiihdyttää aluetta kohti kuilua. Ydinaseohjelma pyrkii pitkänkantaman ohjuksiin. Paine kasvaa. Alueellinen kierre syvenee, hän totesi Twitterissä.

Lue lisää:

Pohjois-Korea vahvisti testanneensa vetypommia: ”Vie kriisin huomattavasti vaarallisemmalle tasolle”

Tutkija Pohjois-Korean maanjäristyksiä aiheuttaneesta ydinkokeesta: ”Lähempänä vetypommia kuin mikään aikaisemmin”