Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on uudenvuodenpuheessaan varoittanut Yhdysvaltoja maansa politiikan suunnan muuttumisesta, jos Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei luovu talouspakotteista.

”Olemme sitoutuneet luopumaan ydinaseista, mutta Pohjois-Korea on pakotettu valitsemaan uuden suunnan, jos Yhdysvallat jatkaa lupausten rikkomista sekä tulkitsee väärin kansamme kärsivällisyyttä yksimielisillä vaatimuksilla ja jatkaa sanktioita ja painostusta”, Kim sanoi muun muassa BBC:n mukaan.

Yhdysvaltalainen kansainvälisen politiikan analyytikko Harry Kazians sanoo Reutersille, että kyseessä on suora viesti presidentti Trumpille.

”Pohjois-Korea näyttää olevan varma siitä, että vuosi 2019 tuo ainakin joitain helpotuksia pakotteisiin. Kysymys on nyt siitä, onko Trumpin hallinto valmis tähän. Kimin puhe antaa ymmärtää, että kärsivällisyys Yhdysvaltojen suhteen on loppumassa.”

Yhdysvallat on asettanut Pohjois-Korealle kovat talouspakotteet maan ydinaseohjelman takia. Donald Trump on linjannut, ettei niistä luovuta ennen kuin Pohjois-Korea luopuu kokonaan ydinaseistaan.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat käyneet keskusteluja Pohjois-Korean ydinohjelman jatkosta siitä lähtien, kun Trump ja Kim tapasivat ensimmäisen kerran kesäkuussa Singaporessa. Kim ilmoitti tuolloin, että historiallinen tapaaminen on ”alkusoitto rauhalle”. Kesäkuun tapaamisessa ei saatu kuitenkaan konkreettisia sopimuksia ydinaseriisunnan käynnistämiseksi. Julkisuudessa on spekuloitu Trumpin ja Kimin toisella tapaamisella. Kim Jong-un sanoi uudenvuodenpuheessaan olevansa valmis toiseen tapaamiseen koska tahansa.

Lue myös:

Donald Trump kohautti taas: ”Herra presidentti, tämä on sairasta”

Julkisuuteen vuodettu raportti: Pohjois-Korea jatkaa ydinaseohjelmaansa – ”Aiomme keskustella Moskovan kanssa”

Yllätysvoittaja Trumpin tapaamisessa: Kiina latoo jo USA:lle kovia ehtoja Koreasta

Trumpin ilmoitus kuohuttaa Etelä-Koreassa ja USA:ssa – ”Sanoinkuvaamaton käänne”