Länsi-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan poikkeuksellisen laajassa rikossarjassa, jossa noin 30-vuotiasta miestä epäillään yhteensä 52 eri lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Noin 30-vuotiasta Espoossa asuvaa miestä epäillään 12 törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 39 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä kahdesta lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä.

Esitutkinnassa selvisi, että epäilty lähestyi uhrejaan sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan Instagramissa ja Snapchatissä käyty viestittely muuttui nopeasti seksuaalissävytteiseksi.

Miehen aloitteesta liikkeelle lähteneet keskustelut alkoivat jutusteluna. Keskustelun aikana mies pyysi uhreilta video- ja kuvamateriaalia ja lähetti heille sellaista myös itse. Uhrit ja epäilty eivät poliisin tietojen mukaan tavanneet kasvokkain.

”Hyväksikäytöt ovat tapahtuneet vuosina 2018 ja 2019. Uhrit ovat kotoisin eri puolilta Suomea ja he ovat iältään 9–15-vuotiaita tyttöjä”, kertoo tutkintaa johtanut rikoskomisario Max Bock.

Vain yksi uhri kertoi asiasta aikuiselle ja otti yhteyttä poliisiin alkuvuodesta 2019.

”Kaikki muut tapaukset tulivat esiin oman kattavan tutkintatyömme myötä. Kuten epäiltyjen rikosten ja uhrien suuresta lukumäärästä voi päätellä, työtä tapauksen eteen on tehty todella paljon. Olen tyytyväinen siitä, että tapauksen todellinen luonne selvitettiin ja asia on nyt valmis syyteharkintaa varten”, Bock sanoo.

Se, että suurin osa lapsista jätti kertomatta aikuiselle epäillyn yhteydenotoista tai viestittelystä, huolestuttaa Bockia. Yleisesti vaikuttaisi siltä, että syynä oli lasten kokema häpeän tunne.

”Toivon, että vanhemmat keskustelevat lasten kanssa siitä, kuinka sosiaalisen median palveluissa tulee toimia, ja etenkin siitä, mitä tehdä, jos aikuinen henkilö lähestyy lasta niin sanotusti omituisilla viesteillä. Lapsia tulee kannustaa kertomaan välittömästi tapahtumista luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa käsittelemään asiaa ja ottaa tarvittaessa yhteyttä poliisiin.”

Epäilty on ollut vangittuna maaliskuun 2019 alusta alkaen. Bock kertoo STT:lle, että miehellä ei ole aiempaa vastaavaa seksuaalirikostaustaa. Hän ei halunnut vastata kysymykseen siitä, onko epäilty ulkomaalainen tai ulkomaalaistaustainen.

Bock ei suostunut kertomaan STT:lle epäiltyjä tekoja poliisin tiedotetta enempää, koska tiedotusvastuu siirtyi syyttäjälle.

Päivitetty klo 10.14 STT:n tiedoilla.