Eduskunnan perustuslakivaliokunta hyväksyy lähes täysin Sanna Marinin (sd) hallituksen kaksi valmiuslain käyttöönottoasetusta. Perustuslakivaliokunta sai valmiiksi mietinnön asiasta. Hallitus julisti aiemmin tällä viikolla Suomeen poikkeusolot koronaviruksen leviämisen takia.

Käyttöönottoasetukset koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden toimintaa, palvelusuhteen ehdoista poikkeamista ja opetuksen keskeyttämistä sekä lisäksi terveydenhuollossa käytettävien lääkkeiden, tavaroiden ja palvelujen myynnin rajoittamista koko valtakunnan alueella.

Perustuslakivaliokunta katsoo kuitenkin, että yksi hallituksen käyttöön haluamista pykälistä "on kumottava”. Tämä 95 pykälä koskee työvelvollisuuden määräämistä. Tuon pykälän mukaan kaikki 18-68-vuotiaat voidaan määrätä työhön. Lisäksi samassa pykälässä on mukana hoitoalalle koulutettujen työvelvoite.

Perustuslakivaliokunta lausuu, että tämän pykälän käyttöönotto on kumottava, koska hallitus ei ole ottamassa käyttöön valmiuslain muita samassa yhteydessä eli luvussa 14 esiteltyjä toimia, joilla työntekijää suojattaisiin. Valiokunnan mukaan muitakin luvun 14 pykäliä olisi pitänyt aktivoida samalla.

”On huomioitava luvun muut pykälät, kun siitä halutaan säätää”, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ojala-Niemelän mukaan hallituksella on mahdollisuus antaa uusi asetus, jossa on huomioitu työvelvoitteen ohella työntekijöitä suojaavat pykälät.

Perustuslakivaliokunta hyväksyi myös hallituksen toisen käyttöönottoasetuksen, joka tuli voimaan kiireellisenä ja koski mahdollisuutta rajoittaa lääkkeiden myyntiä apteekeissa.

”Esitimme painavaa ja vakavaa huomiota siihen, että kiireellisesti jos otetaan näin voimakkaita toimivaltuuksia käyttöön, täytyy olla todella yksityiskohtainen ja kirkas analyysi, täyttävätkö vaatimukset lain kirjaimen jokaiselta kohdaltaan”, sanoi valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) tiedotustilaisuudessa lääkkeitä koskevasta kiireellisestä asetuksesta.

Hallitus esittää lisäksi kolmea valmiuslain soveltamisasetusta. Niitä perustuslakivaliokunta ei vielä käsitellyt.