Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Yleisradion radiohaastattelussa prosessia, joka johti Niinistön ja hallituksen poikkeusolojulistukseen ja valmiuslain aktivointiin.

Asia nousi keskusteluun, kun Iltalehti kertoi lähteisiinsä vedoten, että pääministeri Sanna Marin (sd) ja vasemmistoliitto epäröivät valmiuslakia, kun taas presidentti Niinistö ja muut puolueet runnoivat asian läpi. Hallitus kertoi poikkeusoloista ja valmiuslain aktivoinnista maanantaina.

”On parempi tehdä asiasta ihan täysi selko”, Niinistö sanoi radiossa.

LUE MYÖS:

Niinistön mukaan oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) oli ensimmäinen, joka asian nosti esiin julkisuudessa.

”Viime viikolla, erityisesti kun oikeusministeri Henriksson viittasi valmiuslain esitöihin, ymmärsin joskus torstai-iltana, että kyllä me olemme poikkeusoloissa”, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi ilmoittaneensa hallitukselle perjantaina käsityksensä olevan se, että Suomi on poikkeusoloissa.

”Toimin juuri niin kuin laissa edellytetään. On toki kohtuullista, että yhteistoimija ilmoittaa kantansa”, Niinistö sanoi.

Hallituksella oli pohdittavanaan se, johtavatko poikkeusolot valmiuslain aktivointiin ja Niinistön mukaan hallitus keräsi kokonaistilanteen kokoon yllättävänkin nopeasti viikonlopun aikana.

Niinistöltä kysyttiin, kuka oli tuuppaajana prosessissa.

”Viittasin jo ministeri Henrikssonin rooliin, hän avasi lainsäädäntöä. Otin asian esille, moni muukin kantoi huolta. Ei tässä mitään dramattiikkaa ole”, Niinistö sanoi.