Perustuslakivaliokunta päätyi harvinaiseen äänestyspäätökseen perussuomalaisten Juha Mäenpäätä koskevassa asiassa. Perustuslakivaliokunta puolsi suostumusta kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) syytteeseen asettamiselle äänin 12–5. Asiassa jätettiin poikkeuksellisesti vastalause.

Tavallisesti perustuslakivaliokunta pyrkii yksimielisyyteen lausunnoissaan ja mietinnöissään.

Vastaan äänesti opposition kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajia. Vastaan olivat perussuomalaisten Olli Immonen, Sakari Puisto ja Jukka Mäkynen sekä kokoomuksen Wille Rydman ja Heikki Vestman.

Entinen oikeusministeri, perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) äänesti kuitenkin enemmistön kannan mukaisesti.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyysi eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) totesi, että valiokunnan jäsenten kantoja yritetään aina viimeiseen saakka sovitella yhteen niin, että yksimielisyys olisi mahdollista. Tällä kertaa kyseess oli ”aidosti vaikea asia”.

Ojala-Niemelän mukaan asiassa olisi perustellusti voinut päätyä kumpaan johtopäätökseen tahansa. Puheenjohtajan mukaan ”vastalause on oikeudellisesti perusteltu”. Hän ei allekirjoita sellaista tulkintaa, että valiokunta olisi tässä asiassa politisoitunut ja huomauttaa, että kokoomuksen Häkkänen oli enemmistön kannalla.

Ojala-Niemelä totesi, ettei hän pelkää äänestämistä siinä mielessä, etteikö se voisi valiokunnassa tulla kysymykseen. Tässä tilanteessa ei puheenjohtajan mukaan ollut yhteistä kantaa muodostettavissa.

Vastalauseen allekirjoittanut perustuslakivaliokunnan jäsen Wille Rydman (kok) oli samoilla linjoilla puheenjohtajan kanssa ja huomautti, että sitovaa oikeusohjetta ei ole, eikä juurikaan aikaisempaa oikeuskäytäntöä, joka on osin ristiriitaista.

Rydmanin mukaan aikaisemmissa vastaavissa tapauksissa perustuslakivaliokunta on päätynyt yksimieliseen ratkaisuun vain vuonna 1979 ja kaikilla muilla kerroilla asioissa on jätetty jonkinlainen vastalause, joissakin tapauksissa parikin.