Sykemittareistaan tunnettu Polar on sulkenut toistaiseksi Explore-karttapalvelunsa, jossa on voinut tutkia eri käyttäjien lenkki- ja harjoitustietoja. Asian vahvistaa Uudelle Suomelle Polarin strategiapäällikkö Marco Suvilaakso.

Tutkivaan journalismiin keskittyvä Long Play kertoi viikonloppuna, että suomalaissotilaiden ja ulkomaisten tiedustelupalvelujen henkilökunnan osoite- ja henkilötietoja on paljastunut karttapalvelusta. Henkilöt ovat voineet jakaa julkisesti omia treenitietojansa. Karttapalvelusta saattoi kuitenkin tutkia myös anonyymiksi itsensä määritelleiden käyttäjien tietoja. Sotilastukikohtien lähistöllä urheilleiden muista lenkkitiedoista saattoi myös päätellä heidän kotiosoitteensa.

Suvilaakso kertoo, että haavoittuvuuden vuoksi palvelu suljettiin toistaiseksi.

–Me jäädytimme palvelun viime viikolla, kun tiesimme, että tämä juttu on tulossa julki sunnuntaina. Kun tiesimme myös, että niin monen viranomaisen treenitietoja on jaettu näillä herkillä alueilla, niin päätimme laittaa palvelun offline-tilaan, Suvilaakso kertoo.

–Haluamme tarjota näille käyttäjille mahdollisuuden päivittää omat asetuksensa, hän jatkaa.

Suvilaakso korostaa, että kaikkien käyttäjien tilit ovat lähtökohtaisesti yksityisiä, eikä niiden tietoja jaeta julkisesti. Hänen mukaansa Polar-sovellusten käyttäjistä jopa 98 prosenttia on yksityisiä.

Long Playn, hollantilaisen De Correspondentin sekä avointa dataa tutkivan Bellingcat-ryhmän löytämän haavoittuvuuden Suvilaakso kuitenkin tunnustaa.

–Jos anonyymi henkilö on jakanut julkisesti treenitietoja kahdesta tai useammasta eri kohteesta, niin vaikka käyttäjä olisi ollut muuten salattu, käyttäjän yksilöivän user id:n avulla nämä saman henkilön treenit on pystytty yhdistämään ja mahdollisesti päättelemään heidän kotiosoitteensa, Suvilaakso myöntää.

Kotiosoite on saattanut paljastua, jos käyttäjät esimerkiksi toistuvasti lähtevät lenkille kotoaan ja lähdössä kytkevät paikkatietopalvelun päälle. Suvilaakso kertoo, että haavoittuvuutta on ryhdytty korjaamaan. Hänen mukaansa Explore-palvelu on haluttu sulkea, jotta haavoittuvuutta ei voitaisi nyt hyödyntää korjaustyön aikana.

Explore-karttapalvelun sulkeminen toistaiseksi ei vaikuta Polarin varsinaisten treenisovellusten seurantaominaisuuden käyttöön muuten kuin että omia suorituksia ei voi toistaiseksi jakaa julkisesti.

LUE MYÖS:

LP: Polarin lenkkitiedoista paljastui tukikohta Irakissa – myös suomalaisia sotilaita tunnistettu

Paljastuiko Hornet-lentäjä treenitiedoista? Puolustusvoimat: Emme kaivele – kaikki palvelut kohta murrettavissa