Itä-Uudenmaan poliisi on turhautunut polttoainenäpistyksistä valittaviin bensanmyyjiin. Poliisilaitoksen rikosylikomisario Timo Nyyssönen julkaisi tänään poliisin verkkosivuilla kolumnin, jossa hän vihjaa bensa-asemien olevan osin itse vastuussa jatkuvista bensanäpistyksistä.

- Tarkastelin Vantaalla poliisin tietoon tulleiden polttoainenäpistysten määriä tammikuusta kesäkuun loppuun mennessä. Tänä vuonna niiden määrä on yli 500 ja ne ovat lisääntyneet 40 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, Nyyssönen kirjoittaa.

- Kärjessä on itä-vantaalainen huoltoasema, josta on varastettu tankkaamalla polttoainetta yli 100 kertaa kyseisenä aikana, siis vähintään joka toinen päivä.

- Mielestäni ei voida enää puhua pienestä marginaaliryhmästä vaan pikemminkin siitä, miksi määrätty osa elinkeinoelämän toimijoista sysää ongelman - joka olisi torjuttavissa yksinkertaisilla keinoilla - yhteiskunnan niskaan, Nyyssönen kirjoittaa suorasanaisessa kolumnissaan.

Nyyssösen tekstin kimmokkeena oli Iltalehden uutinen, jossa Bensiinikauppiaitten liiton toimitusjohtaja Mika Hokkanen valitteli rikesakkojen muuntorangaistusten lopettamista.

Hokkasen mukaan jatkuvat bensavarkaudet aiheuttavat polttoaineineen myyjille tappiota, mutta kaikkien bensamittareiden täyttä automatisointia ei voida alalla harkita asiakaspalvelun vuoksi.

- Asiakaspalvelunäkökulma ei tue tällaista. Osa haluaa maksaa bensiinin sisälle. Lähtökohtaisesti olemme ajatelleet, ettei ole järkevää heikentää asiakaspalvelua pienen marginaaliryhmän vuoksi, Hokkanen sanoi Iltalehdelle.

Polttoainevarkauksia tutkiva Timo Nyyssönen ei lämpene asiakaspalvelunäkökulmalle.

- Allekirjoittaneen näkökulmasta bensiinikauppiaitten sanoma on siis: "Meiltä on aina varastettu, joten meiltä pitää varastaa jatkossakin", Nyyssönen kirjoittaa.

- Rikosoikeudessa on voimakkaasti esillä Ultima ratio -periaate, jonka mukaan kriminalisointi on perusoikeuksiin puuttuvan luonteensa vuoksi keino, jota tulisi käyttää vasta viimeisenä mahdollisena vaihtoehtona.

Rikos pitäisi siis yrittää estää ennen kuin se tapahtuu. Yhteiskunta ei periaatteen mukaan voi toimia siten, että annetaan tietoisesti rikoksen tapahtua ensin ja rikollinen tuomitaan myöhemmin rangaistukseen.

Nyyssönen kaipaa elinkeinoelämän – tässä tapauksessa bensiinikauppiaiden – sitoutumista yhteiskunnan rikollisuuden vähentämiseen. Tähän paras keino olisi Nyyssösen kirjoituksen perusteella muuttaa kaikki Suomen bensamittarit siten, että polttoaine maksetaan ensin ja tankataan vasta sen jälkeen.