Porvoon seudulla on havaittu harvinaisen röyhkeä, vanhuksiin kohdistuva rikossarja. Rikoskomisario Peter Fagerholm Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta on huolissaan vanhusten turvallisuudesta ja kehottaa kanssaihmisiä tarkkailemaan tilannetta.

–Tämä meni jo liian pitkälle. Yksikin vanhuksista on ollut ihan hirveän peloissaan, eikä ole tiennyt edes mihin päin pitäisi huutaa, Fagerholm sanoo Uudelle Suomelle.

Varkauksien ja ryöstöjen uhrit ovat kaikissa tapauksissa ilmoittaneet tekijöiksi kaksi ulkomaalaista naista. Vanhusten antamat tuntomerkit vaihtelevat, mutta poliisin mukaan on syytä epäillä, että kaikkien tekojen takana on sama naiskaksikko.

Varkauden tai ryöstön kohteeksi joutuneista iäkkäistä naisista yksi oli liikkeellä rollaattorilla, yksi invamopolla ja yksi istui hoitokodin pihalla. Fagerholmin mukaan näin iäkkäiden ja huonokuntoisten uhrien kimppuun käyminen on huolestuttavaa jo siksikin, että vanhukset voivat kaatua yrittäessään estellä varkautta.

–Se ei ole leikkiä, jos näin vanha ihminen kaatuu. Ei tällaista voi katsoa sivusta, sanoo Fagerholm.

–Pyytäisin kanssaihmisiltä tilannetajua. Jos vanhuksen ympärillä pyörii epämääräisiä ulkomaalaisia, niin kyllä pitäisi jo mennä kysymään, mikä on tilanne.

Poliisi kehottaa porvoolaisia soittamaan välittömästi hätänumeroon 112, jos kaupungilla havaitaan aggressiivisia korumyyjiä. Rikossarjaan liittyviä vihjeitä voi ilmoittaa numeroon 071–873 8753 tai lähimmälle poliisiasemalle.

Vuonna 1925 syntynyt, rollaattorilla liikkunut nainen ryöstettiin Porvoon Runeberginpuistossa torstaina. Toinen ryöstäjistä piti kiinni naisen rollaattorista samalla, kun toinen repi väkivalloin naisen kaulasta arvokkaan kaulaketjun. Ryöstö tapahtui keskellä päivää noin kello 12.30.

Samana päivänä Porvoon kaupunginpuistossa kaksi ulkomaalaista naista anasti liikuntarajoitteiselta vanhukselta kultasormuksen sekä kaikki rahat. Uhri liikkui sähkökäyttöisellä invalidimopolla. Varkaus tapahtui noin kello 16–17 välisenä aikana.

Sunnuntaina vietiin kaulakoru Askolan Helkamäentiellä hoivakodin pihalla istuneelta yli 80-vuotiaalta naiselta. Uhrin luo tuli kaksi naista, joista toinen kaappasi tämän kaulalta kultaketjun samalla kun toinen jututti muita pihalla olleita.