Poliisi valvoi tehostetusti liikennettä viime viikolla. Valvontaa suunnattiin erityisesti jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja mopoilijoiden liikennekäyttäytymisen valvontaan.

Risteysalueilla valvontaa kohdennettiin myös ajoneuvojen valvontaan. Tavoitteena oli lisätä liikenneturvallisuutta etenkin suojateillä.

Valvonnassa tarkastetuista 851 moposta lähes joka kolmannessa todettiin rikkomus. Erityyppisiä polkupyörärikkomuksia havaittiin 852. Näistä valtaosa liittyi jalkakäytävällä ajamiseen.

- Mopojen virityksiin ja kuntoon on poliisin tarpeen kiinnittää kesän aikana edelleenkin huomiota. Myös kaupunkikeskustojen polkupyöräliikenne vaatii edelleenkin valvojan huomiota, poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta sanoo.

Suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon ohittamisia pysähtymättä todettiin 38 kertaa ja esteettömän kulun antamatta jättämisiä suojatiellä olevalle tai suojatielle astuvalle 53.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella tarkastettiin valvontaviikon aikana noin 150 mopoa, joiden joukosta löytyi yhdeksän viritettyä mopoa.

– Viritettyjä mopoja löytyi valvontaviikon ratsioissa poikkeuksellisen vähän. Kansalaiset valittavat poliisille usein viritetyistä mopoista, mutta tehdyn valvonnan perusteella viritettyjä mopoja ei ole kovin paljoa liikenteessä. Osaa mopoista on viritetty niin vähän, että niitä ei ole luokiteltu kevytmoottoripyöriksi, kertoo ylikomisario Jari Strengell valvontaviikon tuloksista.

Jari Strengell kannustaa nuorten vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa mopon kunnosta.

– Vanhemmilla on kasvatus- ja huolehtimisvastuu alaikäisistä lapsistaan. Jos mopo on rekisteröity nuoren nimiin, nuori vastaa siitä itse. Jos mopo on vanhemman nimissä, hän voi joutua vastuuseen mopon kunnosta.

Esimerkiksi kevytmoottoripyöräksi viritetyn mopon kohdalla selvitetään mopon virallinen omistaja.

– Kannattaa käydä lapsen kanssa katsomassa mopoa ja olla aidosti kiinnostunut ajopelistä. Vaikka moposta ei ymmärtäisi yhtään mitään, sen yleiskunnosta voi päätellä aika paljon. Nuorta voi pyytää näyttämään, miten valot ja jarrut toimivat, opastaa Strengell.

Strengell muistuttaa vielä mopoiluun liittyvistä yleisistä asioista.

– Mopokypärät pitää olla kunnollisia ja ajon aikana kypärän leukahihnan pitää olla kiinni. Myös kyyditettävän on pidettävä kypärää. Toista henkilöä voi kyydittää vain silloin, jos mopo on rekisteröity kahdelle hengelle. Alkoholi ja mopoilu eivät sovi yhteen. Poliisi puhalluttaa mopoilijoita samalla tavalla kuin autoilijoita. Mopon paikka ajoradalla on mahdollisimman lähellä tien oikeaan reunaa. Jos on lähdetty kavereiden kanssa mopoilemaan, vältetään rinnakkain ajamista, Strengell toteaa.

Lue tästä muita juttuja mopoilusta.

Tilaa tästä Autotodayn ilmainen uutiskirje.