Koulu-uhkaukset ovat poliisin mukaan tulleet Suomeen jäädäkseen. Kauhajoen kouluammuskelun jälkeen poliisin tietoon on tullut yli 200 uhkausta, ja lisää tulee lähes päivittäin.

Poliisi ei vielä kerro, onko viime aikoina esiin tulleissa koulu-uhkauksissa useita vakavia tapauksia. Keskusrikospoliisi kertoi viime kuun alussa, että se uskoo paljastaneensa suunnitelman kouluiskusta, jota luonnehdittiin erittäin vakavaksi ja pitkälle valmistelluksi.

Tähän mennessä uhkauksia on tullut poliisin tietoon Kauhajoen kouluammuskelun jälkeen 200, ja rikosilmoituksia on tehty noin 160. Sisäministeriön poliisiylitarkastaja Robin Lardot ei kuitenkaan tässä vaiheessa kerro, onko tapausten joukossa muita yhtä vakavia uhkauksia kuin KRP:n kertoma.

–Esitutkinta on edelleen kesken suurimmassa osassa tapauksia, hän sanoi keskiviikkona.

Koulu-uhkauksissa yleisin epäilty rikosnimike on joko laiton uhkaus, perätön vaaran ilmoitus tai ilkivalta. Suurinta osaa on tutkittu laittomana uhkauksena.

–Valtaosa tapauksista on ollut sellaisia, että uhkaus on tehty joko ilkivaltaisesti, hetken mielijohteesta tai ajattelemattomuutta. Osa kuitenkin on ollut varsin konkreettisia, Lardot sanoo.

Syyteharkintaan koulu-uhkauksista on toistaiseksi edennyt noin viisi tapausta. Tutkinnan aikana poliisi on käyttänyt myös pakkokeinoja, eli Lardotin mukaan jossakin vaiheessa epäiltyjä on ollut kiinni otettuna tai pidätettynä.

Suurin osa rikosilmoituksista on tehty Etelä- ja Länsi-Suomen lääneissä. Eniten uhkauksia on tullut yläasteilla, ja suurin osa uhkailusta epäillyistä on miehiä. Epäiltyjä on yhteensä noin 70.

Uhkausten jäljille poliisi on päässyt muun muassa internetiä valvomalla. KRP on aiemmin kertonut, että erilaisia koulu-uhkauksia on löytynyt netistä runsaasti, mutta että vakaviksi niistä on arvioitu noin kymmenen.

Poliisi myös uskoo, että koulu-uhkaukset ovat tulleet Suomeen jäädäkseen Jokelan ja Kauhajoen kouluammuskelujen jälkeen. Uusia kouluihin kohdistuneita uhkauksia tulee ilmi edelleen lähes päivittäin.

–Ennen Jokelaa tapaukset olivat aivan yksittäisiä, mutta nyt on tullut muutamassa kuukaudessa valtava määrä. Varmasti jossakin vaiheessa tämä ilmiö jonkin verran tasaantuu, mutta sitä, päästäänkö tästä kokonaan, niin sitä epäilen, Lardot sanoo.